Учені виростили штучне м'ясо

— 1 грудня 2009, 16:45

Голландським вченим вперше вдалося виростити в лабораторних умовах штучну м'язову тканину, повідомляє The Times.

Для цього науковці використали клітини живої свині. Зокрема, вчені виділили "міобласти" - клітини, які при розподілі перетворюються у звичайні клітини м'язової тканини.

Потім ці клітини інкубували в розчин, що містить поживні речовини, які спонукали клітини до розмноження. Цей поживний "бульйон" походить з крові продуктів тваринного плоду, хоча вчені сподівають знайти синтетичний аналог.

Результатом такого наукового досліду стало вирощення м'язової тканини.

"Ви можете взяти одну тушку м'яса тварини і виростити такий обсяг м'яса, який дорівнює мільйонам голів худоби", - заявив професор фізіології з університету Ейндховена, який очолює дане досліджень.

Наразі науковці намагаються покращити якість вирощеного в лабораторії м'яса.

"Те, що ми маємо на даний момент нагадує скоріше зіпсуте м'ясо. Нам необхідно знайти способи поліпшити його якість", - зауважили науковці.

Адже на думку вчених, смак штучного м'яса не поступається за смаком натуральному.

"Цей продукт може стати корисним для навколишнього середовища і зменшить страждання тварин", - вважають голландські науковці.

Наразі вчені продовжують експерименти зі створення штучного філе риби й сподіваються приступити до лабораторного вирощення м'яса курей, яловичини та баранини.

Екологи та вегетаріанці у більшості підтримують роботу науковців зі створення штучного мяса.

Так, за даними ООН, сільськогосподарські тварини "несуть відповідальність" за викид в атмосферу 18% метану. За властивістю посилювати парниковий ефект метан набагато перевищує найбільш відомого "шкідника" вуглекислий газ.

Реклама:

Головне сьогодні