Тест

Корисні для суспільства професії: банкіри пасуть задніх

Криза змушує дослідників критично поглянути на роль тієї чи іншої професії в добробуті суспільства. Цим питанням перейнялися, зокрема, в британському фонді New Economics Foundation. Експерти порівняли шість професій - по три високо- і три низькооплачуваних, повідомляє "Німецька хвиля".

Приклад банкірів: їхні доходи порівняли з користю для економіки, обсягами сплачених податків та створеними робочими місцями. Результат виявився вкрай негативним: на кожен фунт, який заробляє банкір, суспільство доплачує йому сім.

Зарплата банківського топ-менеджера в Лондоні складає від 500 тисяч до 10 мільйонів фунтів стерлінгів на рік, зауважують автори дослідження.

Лондонські дослідники також звертають увагу на негативний бік ще однієї професії: менеджер з реклами. Попри відому функцію реклами як "двигуна торгівлі", у глобальному масштабі робота рекламної галузі має й різко негативний бік: через надмірне, нераціональне споживання зазнають чималої шкоди як суспільство, так і довкілля.

Водночас зарплатня топ-менеджерів у цій сфері становить від 50 тисяч до 12 мільйонів фунтів на рік.

Найгірше співвідношення заробітків і суспільної користі в консультантів з питань оподаткування: якщо податковий експерт заробляє 1 євро, суспільству це обходиться у 47 євро, стверджують в New Economics Foundation.

Набагато ефективнішими з точки зору суспільного добробуту виглядають професії, представники яких заробляють відносно мало. Приміром, користь від роботи прибиральниці в лікарні дослідники оцінили в 10 фунтів на один зароблений ними.

При цьому фахівці врахували також роль прибиральниць у функціонуванні закладів охорони довкілля, зокрема в забезпеченні стандартів гігієни.

Позитивним виявилося і співвідношення в працівників сфери освіти. Зокрема виховательки в дитячих садках на кожен фунт своєї зарплатні приносять суспільству економічні вигоди від 7 до 9,5 фунтів. Ключовий фактор їхньої роботи для економіки: вони дають молодим батькам можливість працювати.

Зрештою найефективнішою, на думку авторів дослідження, є робота сміттярів - починаючи від збирання сміттєвих контейнерів, сортування сміття, закінчуючи розробкою технологій сміттєпереробки.

Експерти New Economics Foundation наголошують на ключовому значенні цієї професії для довкілля й забезпечення життєдіяльності сучасного суспільства.

На один зароблений сміттярем фунт, суспільство отримує 12 фунтів вигоди, зауважують фахівці.

У своєму звіті експерти висловлюються за встановлення вищих мінімальних зарплат у країнах Європейського союзу. Аби гарантувати соціальний мир і стабільний розвиток економіки.

Британські економісти критикують нераціональність сучасного розподілу матеріальних винагород: нерідко робота, яка наносить шкоду довкіллю чи суспільству, оплачується набагато краще за вкрай корисну роботу.