Щонеділі німецькі крамниці залишатимуться зачиненими `

— 2 грудня 2009, 14:33

Щонеділі усі крамниці в Німеччини таки будуть зачинені. Відповідне рішення ухвалив Федеральний конституційний суд Німеччини, повідомляє "Німецька хвиля".

"Правило, яке дозволяє вести торгівлю в неділю й вихідні дні, суперечить 140 статті Основного закону", - заявив під час оголошення вердикту президент суду Ганс-Юрґен Папір.

Досі найліберальніші в Німеччині правила стосовно недільної торгівлі панували в Берліні. Кілька років тому німецька столиця дозволила відкривати крамниці впродовж десятьох неділь на рік.

Торгівельна галузь застосовувала таке правило переважно в останні чотири передріздвяні неділі, коли вся країна перебуває в пошуку подарунків.

Однак католицька й протестантська церкви такому правилу зовсім не зраділи. Їхній аргумент: відкриті на вихідні крамниці утримують людей від відвідування недільного богослужіння, заважають людям спокійно провести вільний час з родиною і відпочити після трудового тижня.

Зі своєю скаргою церкви звернулися до Федерального конституційного суду й мали успіх.

У результаті, судді вирішили, що дійсно ліберальні правила про відкриття крамниць у неділю перешкоджають свободі віросповідання.

Однак до кінця цього року власники берлінських крамниць ще можуть жити за нещодавно запровадженими ліберальнішими правилами. А от уже наступного року по неділях у передріздвяний час магазини будуть закриті й у німецькій столиці.

Профспілки також привітали таке рішення суду. За словами заступниця профспілкового об'єднання Verdi Марґрет Меніг-Ране, тепер мільйони працівників, зайнятих у роздрібній торгівлі, зможуть проводити вихідні зі своїми родинами.

На її переконання, відкриття крамниць в неділю призводить не до зростання обороту, а до розширення сумнівної зайнятості, аби уникнути підвищених виробничих коштів, пов'язаних з працею на вихідні.

Реклама:

Головне сьогодні