Кожна восьма українська дитина має хронічний психічний розлад – МОЗ

— 23 грудня 2009, 13:54

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я з посиланням на Департамент материнства, дитинства та санаторного забезпечення.

Як зазначається, майже 3% українських дітей потребують постійної психіатричної допомоги, а підтримка досвідченого психолога потрібна чи не кожній дитині. Як зауважує МОЗ, значна кількість психічних розладів в країні не враховується статистикою.

Кількість дітей, що були госпіталізовані в психіатричні лікарні з розладами психіки та поведінки, за роки незалежності України зростала, незважаючи на скорочення дитячої популяції та кількості дитячих психіатричних ліжок.

Зростає також питома вага послуг, які дітям із розладами психіки надають приватні структури.

Так, в країні діє велика кількість реабілітаційних центрів для дітей з аутизмом, створених організаціями батьків, суспільними та релігійними організаціями. Нерідко послуги пропонують особи та заклади, що не ліцензовані МОЗ.

Водночас, у вітчизняних лікарнях є надто багато психіатричних ліжок. Для порівняння: у Великобританії з населенням 61 млн. осіб функціонує 665 дитячих психіатричних ліжок, в Україні з населенням 46 млн. - майже втричі більше. Аналіз руху дітей, госпіталізованих в дитячі стаціонари свідчить, що вартісне психіатричне ліжко не завжди використовується раціонально.

За даними Генеральної прокуратури України, з року в рік, мають місце численні порушення прав дітей, пов'язані з необґрунтованим поміщенням вихованців інтернатів та будинків дитини до психіатричних лікарень без згоди органів опіки та піклування, попереднього психіатричного огляду та скерування лікарів-психіатрів. Такі порушення провокуються системою організації психіатричної допомоги дітям, а саме бажанням забезпечити роботу ліжка в психіатричних лікарнях.

Система організації дитячої психіатрії в Україні останні 50 років не змінювалась. Діти, які в європейських країнах успішно інтегруються до суспільства, попри їхні психологічні й поведінкові особливості, - в Україні приречені на існування в психіатричних лікарнях і соціальних інтернатах для інвалідів.

За їх кількістю України також належить до лідерів в Європі. З кожним роком зменшується кількість батьків, хто з власної ініціативи погодиться покласти дитину з розладами розвитку, депресією, неуважністю, тиками чи заїкуванням до психіатричної лікарні. На госпіталізацію нерідко погоджуються лише тоді, коли проблема стає неконтрольованою.

За оцінками ВООЗ в Європейському регіоні ті чи інші розлади психіки або поведінки мають 20-30 % дітей.

Реклама:

Головне сьогодні