Закарпаття оговтується від повені

Закарпатська область починає оговтуватися після чергової повені, яка вихідними пройшла областю. Наразі на більшості річок вода спадає. Але в низинних районах повенева хвиля лише добігає.

На найбільшій річці області Тисі рівень води ще підвищується й уже зріс до 11 метрів над нульовим рівнем. Водночас у гірських районах активізувалися зсувні процеси, повідомляє "Радіо Свобода".

Інтенсивні дощі, які пройшли 24-26 грудня на території Закарпатської області, і танення снігу призвели до того, що рівні води в потічках і річках почали різко підвищуватися, а вода стала виходити на заплави. 26 грудня в області рівень води в річках піднявся більше ніж на 4 метри й почалася повінь.

Вода підтопила 47 приватних житлових будинків та 1 загальноосвітню школу в селі Колочава Міжгірського району. Крім того, підтоплені 227 дворів у 15 селах і селищах. Вода пошкодила дороги та захист берегів.

Найбільше збитків завдано у селах Іршавщини: наприклад, у селі Вільхівка підтоплені 20 будинків, з десятьох довелося відселити людей.

Наразі в області працюють аварійні бригади, техніка. Станом на понеділок рух транспорту на всіх автодорогах області відновлений. Триває відкачування води з підвальних приміщень житлових будинків. Спеціальні комісії уточнюють збитки.

Повінь скоро зійде, та почалися зсуви

Спеціалісти кажуть, що занадто сильні опади призвели до перезволоження ґрунтів і в області вже почалися зсувні процеси. Зокрема, вчора в селі Широкий Луг, що на Тячівщині, стався зсув ґрунту, який перекрив дорогу. Без автосполучення залишилися 120 родин.

Як розповів помічник начальника Головного управління МНС у Закарпатській області Федір Філіп, на вечір понеділка фактично вода з усіх підтоплених житлових будинків та дворів зійшла. Рівні води у верхів'ях усіх річок знижуються.

Хвиля повені проходила поблизу міста Чопа двома найбільшими річками - Латорицею й Тисою.

Латорицею у понеділок ввечері ще йшли великі кількості води, яка далі була на заплаві. Але впродовж наступної доби прогнозується зниження рівнів води і на Латориці, і на Боржаві, сказав представник МНС.

Радіо Свобода

Реклама:

Головне сьогодні