Тест

Пенсіонерка в Європейському суді виграла справу проти України

56-річна пенсіонерка Віра Корнійчук з міста Овруч, що на Житомирщині, виграла у Європейському суді з прав людини справу "Корнійчук проти України".

Згідно з ухваленим 15-го жовтня судовим рішенням, жінка відсудила від держави 1 тисячу 846 гривень, а також 2 тисячі євро в якості компенсації за моральні збитки.

Про це повідомляє Інтерфакс з посилання на члена української секції Міжнародної спільноти з прав людини (житомирське відділення) юриста Валерія Чуковського. Останні допоміг Корнійчук підготувати скаргу до суду і вів листування зі Страсбургом.

За словами юриста, суть позову полягала у наступному: у вересні 2001-го року Віра Корнійчук звернулася до військового суду Житомирського гарнізону з позовом проти військової частини, у якій вона служила.

Жінка вимагала виплатити компенсацію за військове обмундирування, яке їй не видавали протягом кількох років. Сума компенсації становила 1 846 гривень. Суд зобов'язав військову частину виплатити гроші, однак цього так і не сталося.

У жовтні 2007-го року Корнійчук подала скаргу до Європейського суду з прав людини. У жовтні 2009-го в ході розгляду справи "Корнійчук проти України" суд встановив, що має місце порушення статті 6 параграфу 1 Римської конвенції з захисту прав людини і основних свобод.

Дана стаття декларує право людини на справедливий судовий розгляд позову в розумні строки. У результаті Європейський суд зобов'язав українську державу виконати рішення Житомирського гарнізонного суду від 2001-го року.

При цьому, суд розпорядився нарахувати відсотки на суму позову згідно з діючими ставками Європейського центрального банку плюс 3% річних з того моменту, коли у справі Корнійчук було ухвалене рішення, тобто з вересня 2001-го року.

За останні п'ять років жителі Житомирської області виграли 5 справ у Європейському суді з прав людини. Наразі подано ще 10 позовів.