Тест

Найбільш забруднене місто західної України

Через погане повітря кількість онкохворих в місті постійно зростає, повідомляє "Радіо Свобода".

Ужгород, попри розташування у долині річки та серед зелених гір, не може похвалитися чистим повітрям. Більше того, серед 53-ох міст України, в яких проводяться нині дослідження стану атмосфери, обласний центр Закарпаття на 17-му місці за забрудненістю, і недалеко від таких промислових гігантів, як Донецьк, Дніпропетровськ, Луганськ, Київ.

Серед міст Західної України Ужгород й взагалі на першому місці.

Жителі міста нині вдихають чимало канцерогенних речовин, рівень яких перевищує гранично допустимі концентрації, розповів начальник лабораторії спостереження за забрудненням атмосферного повітря Закарпатського гідрометеоцентру Василь Лобко.

"На першому місці серед забруднюючих речовин - формальдегіди, вони в 3-4 рази перевищують гранично допустимі концентрації. Відтак - діоксид азоту, в 2-3 рази перевищує, а ще - бензапирен, СО, пил", - розповідає Лобко.

Ужгород насамперед потерпає через географічне розташування: в місті 70% днів у році спостерігається штиль. Немає вітрів, які би видували забруднені маси. Ще одна причина такого стану - надзвичайно багато, порівняно з іншими містами України, автомобілів, які використовують метан.

Ужгородські вчені підтверджують: саме при спалюванні цього виду палива утворюється небезпечна речовина - формальдегід. Екологи ж стверджують, з формальдегідами навчилися боротися в Європі, і їхній досвід варто б перейняти українцям.

"В Європі на всіх машинах стоять так звані каталізатори Доджа. Це є норма Євросоюзу. Це каталізатори, які при вихлопі розкладають формальдегід, тому в них метан вважається чистим паливом. У нас машини переважно старі, каталізаторів не мають, тому ми всім цим дихаємо", - вважає президент регіонального молодіжного екологічного об'єднання "Екосфера" Оксана Станкевич.

Спеціалісти кажуть: вирішити проблему можна, якщо зобов'язати бодай основних забруднювачів (а це пасажирський транспорт міста) встановити каталізатори на автівки. Проте міська влада не хоче чути екологів, зауважує "Радіо Свобода".

Ситуація покращилась

Загалом по Україні ситуація з забрудненням атмосферного повітря покращилась. Про це свідчать дані Центральної геофізичної лабораторії України, яка контролює якість повітря у 53 містах на 161 стаціонарному та двох маршрутних постах.

[L]Як повідомляє ЦГО, загальний рівень забруднення атмосферного повітря в Україні у І півріччі 2009 року оцінювався як високий, але, порівняно з І півріччям 2008 року, він знизився за рахунок зниження вмісту формальдегіду, фтористого водню та завислих речовин.

У І півріччі цього року у 23 містах України рівень забруднення повітря (за комплексним індексом забруднення атмосфери) оцінювався як дуже високий і високий.

Це міста Донецьк, Маріуполь, Лисичанськ, Дзержинськ, Дніпpодзержинськ, Одеса, Рубіжне, Макіївка, Севєродонецьк, Горлівка, Слов'янськ, Єнакієве, Херсон, Красноперекопськ, Краматорськ, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Луцьк, Ялта, Винниця, Київ, Миколаїв, Армянськ.

Дуже високий і високий рівень забруднення вказаних міст був обумовлений здебільшого значними середніми концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, бенз(а)пірену, фтористого водню, оксиду вуглецю, завислих речовин.