Шампанське, Кагор, піца і спагетті можуть потрапити під заборону

— 4 грудня 2009, 13:39

Це може статися у випадку, якщо Україна підпише договір про приєднання до зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС на умовах Євросоюзу, заявляють в асоціації "Виноградарі та винороби України", повідомляє ЛігаБізнесІнформ.

На переконання представників асоціації, якщо Україна в цих переговорах не відстоїть власні національні інтереси, у найближчій перспективі її очікує не тільки заборона на використання таких географічних назв алкогольних напоїв, як шампанське, Кагор, херес, мадера та інших, а також неконтрольований приплив дешевої виноробної продукції "не найвищої якості", який заповнить полиці магазинів.

"У результаті ми втратимо не тільки свої найкращі зразки вин, а й побачимо загибель виноградарських господарств, спустошені землі, масове безробіття і загальну соціальну катастрофу на селі", - вважають в асоціації.

Разом з тим, керівництво асоціації звернулося до уряду з проханням провести консультації з виноградарської та виноробної галузями про умови приєднання до ЗВТ.

Нагадаємо, до переліку вироблених в Україні продуктів, використання географічних назв яких можуть заборонити після приєднання країни до ЗВТ, входять, крім алкогольних напоїв, також назви багатьох продуктів харчування, наприклад, сири "Моцарелла", "Рокфор", "Пармезан", а також таких продуктів, як спагеті і піца.

В цілому, кількість географічних назв, які можуть потрапити під заборону в даному випадку, перевищує 2 тисячі.

Реклама:

Головне сьогодні