Тест

Останки Гітлера були спалені і викинуті в річку – архіви ФСБ

Про це свідчать архіви ФСБ Росії, повідомляє "Інтерфакс".

"13 березня 1970 року, була написана записка голови КДБ при Раді міністрів СРСР Юрія Андропова в ЦК КПРС про доцільність вилучення останків Гітлера, Браун і сім'ї Геббельса та їх знищення. Так з'явився план секретного заходу "Архів", здійснений силами оперативної групи Особливого відділу КДБ 3-ї армії групи радянських військ у Німеччині", - повідомив начальник Управління реєстрації і архівних фондів ФСБ Росії генерал-лейтенант Василь Христофоров.

Він зазначив, що в цьому плані були чітко визначені завдання: "Вилучити і фізично знищити останки похованих у Магдебурзі 21 лютого 1946 у військовому містечку по вул. Вестендштрассе біля будинку 36 військових злочинців".

За результатами проведених 4 квітня 1970 робіт було складено два акти - про відкривання поховання останків військових злочинців і про їх фізичне знищення.

В останньому акті є запис: "Знищення останків здійснено шляхом їх спалення на багатті на пустирі в районі м. Шенебек в 11 км від Магдебурга. Останки перегоріли, разом з вугіллям стовчені на попіл, зібрані і викинуті в річку Бідеріц".

Христофоров пояснив, що трупи Гітлера, Єви Браун, сім'ї Геббельсів, які досліджувалися у травні 1945 року, у зв'язку з передислокацією відділу контррозвідки "Смерш" 3-ї ударної армії на початку червня 1945 року були перепоховані в лісі в районі міста Ратенов. Місце поховання було детально описано і зазначено на карті.

21 лютого 1946 року за вказівкою начальника контррозвідки "Смерш" групи радянських окупаційних військ у Німеччині генерал-лейтенанта Зеленіна останки були перепоховані на території військового містечка в Магдебурзі, де тоді розташовувався відділ контррозвідки "Смерш" 3-ї ударної армії.

Однак у березні 1970 року вказане військове містечко "виходячи з службової доцільності, що відповідає інтересам наших військ", було вирішено передати німецькій владі.

На думку Христофорова, рішення Юрія Андропова про знищення останків Гітлера було продиктовано тим, що і в КДБ, і в ЦК КПРС вважали, що місце поховання Гітлера і через роки може стати об'єктом поклоніння для прихильників його ідей.

До тих пір, поки місце поховання знаходилося на території радянської військової частини, його можна було тримати в секреті і не допустити проникнення сторонніх. Але після передислокації було прийнято рішення не перезахоронювати останки Гітлера, а знищити шляхом спалення, відзначив Христофоров.

"Напевно, таке рішення було цілком обґрунтованим, дійсно, не варто було створювати будь-які передумови для виникнення культу поклоніння. Адже окрім тих, хто цікавиться історією Великої Вітчизняної війни, напевно, є і ті, хто сповідує фашистську ідеологію. І, на превеликий жаль, навіть у Росії ", - сказав Василь Христофоров.