Виявлена генетична причина дитячого ожиріння

— 8 грудня 2009, 14:21

Науковці виявили, що втрата одного з ключових сегментів ДНК може призвести до серйозного ожиріння в дитинстві.

Це перше дослідження, яке показало, що подібна генетична зміна може стати причиною ожиріння, пише Science Daily з посиланням на результати наукової роботи, опублікованої в журналі Nature.

У дослідженні під керівництвом доктора Садафа Фарук з Кембриджського університету і доктора Метта Харлеса з Wellcome Trust Sanger Institute взяли участь 300 дітей з важкими формами ожиріння.

Науковці проаналізували геном кожної дитини, щоб знати відмінності у кількості копій деяких сегментів ДНК.

У результаті, порівнявши ДНК хворих з генетичним матеріалом більш ніж 7 тисяч здорових людей, вчені виявили відсутність деяких ділянок геному у пацієнтів з ожирінням.

"Ми виявили, що частина 16-тої хромосоми може бути відсутня в деяких родинах, і що люди з відсутністю цих частин можуть страждати серйозним ожирінням з раннього віку", - пояснив доктор Фарук.

"Наші результати дозволяють припустити, що один конкретний ген в 16-тій хромосомі, що зветься SH2B1, відіграє ключову роль у регулюванні ваги, а також в рівня цукру в крові. Люди з відсутністю цього гену набирали вагу дуже легко", - додав він.

"Це перший доказ того, що варіанти кількості того чи іншого гену пов'язаний з метаболічним станом таким, як ожиріння. Воно ж, як вже відомо, викликає інші розлади, такі як аутизм і труднощі в навчанні", - зауважив доктор Харлес.

Деякі з дітей, що брали участь в цьому дослідженні, були офіційно включені до списків соціальних служб в "групу ризику", з підозрою, що їх свідомо перегодовують батьки.

Та тепер ці діти виключені з реєстру, бо причиною їхніх проблем з вагою є генетична проблема.

"Це дослідження показує, що серйозне ожиріння є серйозною медичною проблемою, що заслуговує наукового дослідження", - сказав доктор Фарук.

Наразі ожиріння визнається однією з основних глобальних проблем у світі.

Реклама:

Головне сьогодні