У Білорусії заборонили роман про коханку диктатора

— 8 грудня 2009, 17:20

У творі Мартиновича розповідається про стосунки опального письменника і коханки диктатора. Місце дії нагадує сучасну Білорусь, хоча автор зазнає, що "в ньому немає ані слова "Лукашенко", ні навіть слова "КДБ", роман є вигадкою, більш того - любовною історією".

У той самий час, нову книгу білоруські критики порівнювали з відомим романом Джорджа Оруелла "1984". А жанр автор визначив як "reality-антиутопія". Головним діючим персонажем книги Мартинович називає страх.

Роман було видано одним з московських видань близько місяця тому. Перший час "Параною" можна було спокійно купити у білоруських книжкових магазинах.

Однак днями по торгівельних точках пройшлися "люди в штатському" і настійно порекомендували "прибрати книгу з полиць", пише "Сегодня" з посиланням на представника одного з магазинів.

Згодом роман перестали продавати в найбільшому білоруському інтернет-магазині. Наразі жодних офіційних заяв про те, що книга заборонена -немає.

"Жодних заборон на реалізацію роману "Параноя" в країні не існує, особисто я цю книгу в очі не бачив", - заявив агентству "БелаПАН" заступник міністра інформації Білорусії Ігор Лаптенок.

"Така негласна заборона, коли немає жодних оцінних паперів і циркулярів, вже не одноразово випробувана і вважається найбільш дієвою в Білорусії. Наразі купити цей роман в Білорусії більше неможливо", - пояснив автор роману Віктор Мартинович.

До речі, це перший випадок в історії сучасної Білорусії, коли під заборону потрапив художній роман. За словами Мартиновича, під питанням і презентація книги, яка призначена на 11 грудня в одній з мінських галерей.

"Скоріш за все, її не буде. Заспокоює, що книгу без проблем можна купити і у Києві, і у Москві, і ті, хто захоче її прочитати, неодмінно прочитають. До того ж, хтось встиг викласти роман в Інтернет для безкоштовного скачування", - додав Мартинович.

Реклама:

Головне сьогодні