Євросоюз заполонили ліки-підробки – щонайменше 34 мільйони упаковок

— 9 грудня 2009, 16:13

Як правило, вперше фальшивки з'являються в бідних районах Африки чи Південної Америки, а потім через інтернет-торгівлю потрапляють і до європейських споживачів, передає Німецька хвиля.

За статистикою, більш ніж 34 мільйони упаковок ліків-фальшивок досягають країн ЄС.

Насправді, наголошують фахівці, це минулорічна статистика. Нині число могло вже істотно зрости, зокрема, завдяки поширенню через мережу інтернет.

"Ми не можемо обмежити обсяги торгівлі в інтернеті, навіть якщо йдеться про медикаменти", - змушений констатувати Європейський комісар з питань промисловості Ґюнтер Фергойґен.

Тому єврокомісар має намір боротися з проблемою, залучивши до цього виробників ліків. Йдеться про ініціативу запровадити спеціальні упаковки для медикаментів, які б дали змогу споживачам бути певними, що той чи інший медикамент не є підробленим.

Штрих-код, який наноситиметься на упаковки, інформуватиме про весь шлях препарату від виробника до клієнта. Крім того, спеціальні печатки мають гарантувати споживачам, що упаковку ще жодного разу не відкривали, аби замінити оригінальний препарат на підробку.

Тим часом опоненти ініціативи Фергойґена стверджують, що запровадження нових упаковок не зарадить проблемі. Майже 80% підроблених ліків продаються через інтернет.

Тому вони вимагають запровадити такий собі "знак якості" для онлайн-аптек, почавши все зі створення переліку перевірених інтернет-продавців медикаментів.

Реклама:

Головне сьогодні