Першу кримінальну справу через підпільний аборт порушено після смерті 18-річної дівчини

— 12 січня 2010, 14:03

Про це повідомляє газета "Сегодня".

Трагедія трапилась в Києві. Після проведення міні-аборту в одному з столичних мед кабінетів, 18-річній киянці, молода жінка почула себе погано. Її морозило, нудило, болів живіт. На наступний день вона втратила свідомість.

Після доставки дівчини у міську лікарню, медики поставили діагноз - "гострий перитоніт".

"Лікарі боролися за життя дівчини 5 днів, - каже старший оперуповноважений УБОЗ ГУ МВС у Києві Валентин Зорба. - Але врятувати її не вдалося. Мабуть, було втрачено дуже багато часу. У нещасної зупинилося серце".

"В цілому від рук лікаря та його помічників (для абортів він запрошував за винагороду анестезіолога і акушерку) постраждало п'ять жінок, - зазначає Валентин Зорба. - Усі вони опинилися на лікарняному ліжку з діагнозом "перитоніт".

[L]За фактом смерті 18-річної дівчини міліція вже порушила кримінальну справу за частиною 1 ст. 140 КК (неналежне виконання службових обов'язків медичним персоналом, що призвело до важких наслідків для пацієнта).

Як повідомляє видання, вітчизняне Мінздоров'я не може проконтролювати усі медкабінети, в яких таки робляться аборти.

"Під час перевірки в одному з аналогічних кабінетів був знайдений апарат для "вакууму", - ­зізнається джерело газети в МОЗ. ­­­- В іншому - медикаменти для переривання вагітності. Але доказів того, що вони використовувалися за призначенням, у нас не було. Втім, як і заяв від потерпілих. Простіше кажучи, не спійманий - не злодій ... "

Як пише "Сегодня", "в Києві зараз дуже багато медкабінетів, які теж беруться за переривання вагітності, не маючи на те повноважень (відповідно до закону, робити аборти мають право лише акредитовані в МОЗ України установи охорони здоров'я)".

"Медкабінети працюють за ліцензії, що дає право тільки консультувати хворих, - каже директор Департаменту управління та контролю якості медичних послуг і голова ліцензійної комісії МОЗ України Ігор Шпак.

"У них (лікарів таких медкабінетів) немає досвіду, кваліфікованого персоналу і устаткування для проведення оперативних втручань. Вони не беруть (та й не можуть) у пацієнтів клініко-лабораторні аналізи. Якщо в такому кабінеті вам пропонують операцію, попросіть показати свідоцтво про те, що клініка є акредитованою в МОЗ медичною установою.

Це означає, що у клініки є необхідне обладнання, кваліфікований персонал і приміщення для проведення операцій. Не можуть? Негайно повідомте про цей факт в управління охорони здоров'я за місцем проживання. Розглянувши вашу письмову заяву, ми зможемо провести позапланову перевірку і закрити цей заклад. Якщо б хтось з пацієнтів медкабінету, з вини якого в столиці загинула дівчина, вчинив подібним чином, трагедії можна було б уникнути! Дізнавшись про те, що трапилося, ліцензійна комісія МОЗ перевірила цей кабінет і заборонила йому працювати. А документи перевірки передала до Генпрокуратури. У нас є цілий ряд претензій до документів, на підставі яких він (лікар) вів свій бізнес", - розповів Шпак.

У свою чергу, столична міліція також просить усіх, хто став жертвою підпільних абортаріїв, негайно звернутися до ГУ МВС України в Києві.

Реклама:

Головне сьогодні