Швейцарія та Євросоюз не можуть поділити сир

— 17 січня 2010, 12:00

Першу двосторонню угоду про торгівлю сільськогосподарською продукцією Берн і Брюссель уклали у 1999-му році. Вже тоді передбачена була обопільна гарантія визнання вин і спиртних напоїв, передає Інтерфакс з посиланням на швейцарську видання "Наша газета".

"У 2007-му році почалися переговори з поширення угоди на інші продукти, зокрема сири. Ось тут-то і почалися запеклі суперечки", - відзначає видання, підкресливши, що в глухий кут європейських чиновників і виробників поставив саме сир Емменталь.

Походження цього сиру залишається загадкою, хоча назва, здавалося б, доводить його швейцарську національність: долина річки Еммі і однойменний регіон знаходяться в кантоні Берн.

Однак проблема полягає в тому, що Емменталь вважають "своїм" і французька Савойя і баварський Альгой, які визнають і імпортують швейцарський різновид сиру, але виробляють й власну версію.

Так, Швейцарія вимагала для свого Емменталь АОП сертифікат, що підтверджує, що продукт повністю виготовлений в "регіоні походження". Євросоюз заперечував, наполягаючи, що Емменталь - це загальна назва, як "Камамбер", і 90% цього виду сиру виготовляється за межами Швейцарії.

Єдина поступка, на яку погоджувався ЄС - захистити продукт найменуванням "Швейцарський Емменталь". Але виробників в кантоні Берн це не влаштовувало, оскільки вони мріяли про загальноєвропейське визнання.

Більш того, Швейцарія відмовилася припинити виробництво свого власного Фета, хоча суд ЄС захистив найменування Фета сертифікатом АОП і заборонив використання цієї назви на етикетках сирів, вироблених за межами Греції.

З жовтня 2007-го року європейські країни припинили називати грецькі сири власного виробництва Фета, крім Швейцарії. Брюссель оголосив Берн в шантажі і "взятті Фета в заручники". Швейцарська сторона відкинула звинувачення і обіцяла припинити виробництво Фета, як тільки Емменталь буде визнаний швейцарськими.

Напередодні в рамках двосторонньої угоди про взаємне визнання продуктів, контрольованих за походженням, Швейцарія та Євросоюз обмінялися відповідними списками найменувань. Детально розглянувши документи, Берн і Брюссель домовилися продовжити переговори про розширення переліку продукції.

Правда, Емменталь в майбутній угоді не фігурує взагалі.

Реклама:

Головне сьогодні