Зміни рук стали побічним ефектом еволюції стоп

— 19 січня 2010, 18:05

Все це, за їхніми словами, говорить про те, що поява кам'яних знарядь праці було прямо пов'язана зі здатністю людини стояти і пересуватися на двох кінцівках, повідомляє ВВС.

Науковці використовували математичну модель для того, щоб відтворити зміни, що відбувалися з кінцівками людини.

"Це повертає нас до дарвінівського "Походження людини", - вважає керівник проекту Кемпбелл Рольен з університету Калгарі в Канаді. За його словами, саме Дарвін одним з перших припустив, що існує зв'язок між технологією виробництва кам'яних знарядь праці та двоногим ходінням.

"Його ідея полягала в тому, що це були дві різні події, які сталися одна за одною, і що ходіння на двох ногах звільнило руки для інших цілей", - заявив Рольен.

У ході дослідження доктор Рольен з колегами знімали мірку з долонь і стоп людей і шимпанзе. Результати вимірювань показали сильний взаємозв'язок між аналогічними частинами долонь і стоп.

"Якщо у вас довгий великий палець руки, то швидше за все, великий палець ноги теж буде довший за інші", - пояснив доктор Рольен.

"Одну з причин сильної кореляції між пальцями рук і ніг ми бачимо в тому, що їх розвиток відбувається на основі одного і того ж генетичного малюнка, і будь-яка незначна зміна цього малюнка може паралельно відбитися на руках і ногах", - сказав дослідник.

Потім на основі зібраної бази даних учені приступили до створення математичної моделі, що симулює еволюційні зміни кінцівок. Модель відтворювала найдрібніші подробиці змін, щоб відстежити вироблений ними ефект.

На основі математичної моделі дослідники з'ясували, що зміни форми стоп викликали паралельні зміни форми долонь.

Імовірно, це призвело до того, що наші предки, включаючи неандертальців, зуміли розвинути спритність рук, необхідну для створення кам'яних знарядь праці.

Реклама:

Головне сьогодні