Мусульманка судиться з МВС за право сфотографуватись у хіджабі

— 25 січня 2010, 15:57

У такому праві їй відмовили за місцем проживання - в паспортному столі Бахчисарая, коли після досягнення 25-річчя необхідно було вклеювати друге фото, повідомляє газета "Сегодня".

При цьому, за попереднім місцем проживання (в Джанкойському районі) під час отримання паспорта Сусанні дозволили сфотографуватися в релігійному хустці.

"У мене дев'ять років був паспорт з фото в блакитну хіджабі, і ніяких проблем я не було, - розповіла Сусанна Ісмаїлова. - Так само і в звичайному житті. Я вже десять років ношу хіджаб, як написано нам Кораном. В іншому одязі я себе навіть не уявляю і на вулиці я не відчуваю, що відрізняюся від інших."

"Ми можемо вибирати будь-який колір, окрім червоного - у мене багато варіантів для будь-якого настрою і я на вулиці вже відчувала б себе некомфортно без хіджабу. Адже якщо я зараз піду в гості без хустки, мене можуть і не впізнати!" - додала мусульманка.

Як пояснила жінка, вона "живе по Корану", а відтак все має бути закрите одягом. Відкритими можуть бути тільки обличчя і кисті.

У Сусанни недавно народився третій син, і вона поки що не може бути присутньою на судових засіданнях, тому її інтереси в суді захищає адвокат Енвер Умеров.

"Працівники паспортних столів не тільки в Криму, але і в інших областях вже не раз з розумінням ставилися до прохань мусульманок і в порушення службових інструкцій вклеювали фото в хіджабі", - пояснив адвокат жінки.

За його словами, "внутрівідомча інструкція, а конкретно пункт 3 розділу 1 наказу МВС України № 600 від 15.06.2006 р. не відповідає статті 3 Закону "Про свободу совісті" та статтями 28 і 35 Конституції України ("Кожен має право на повагу до його гідності" і "Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання")".

"Тому відповідачем виступає не РВВС Бахчисарайського району, а МВС України. Процес швидким не буде, оскільки для вирішення цієї колізії будуть потрібні висновки Верховного та Конституційного Суду України", - розповів адвокат.

За словами Енвера Умерова, у суді він намагається донести, що хіджаб не є просто головним убором, а є невід'ємною частиною одягу віруючої мусульманки. Крім того, він має переконати суддів, що хіджаб не заважає ідентифікації особистості - багато дівчат на фото з довгим волоссям, за якими не видно вуха, і їх ніхто не зобов'язує перед зйомкою стригтися чи змінювати зачіску.

Реклама:

Головне сьогодні