Вулиця стає небезпечнішою: хто відповість за відкриті люки?

Перший випадок стався у Києві увечері 13 січня. Мешканка Деснянського району столиці гуляла з собакою. Він і був першим, хто потрапив до люку, потягнувши за собою господарку. Домашній улюбленець врятував жінку, однак сам зварився заживо.

Пізніше перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко заявив, що цей випадок розгляне прокуратура. У прес-службі Київської міської держадміністрації "Українській правді" вказали одразу на кількох можливих винних:

"Ремонт того, що знаходиться під люками, мають здійснювати "Київенерго" та "Київводоканал". В ідеалі вони мали би завершити роботу та поставити люки на місце. А от контролювати, як закінчилися ремонтні роботи та наскільки надійно закриті каналізаційні люки, має Головне управління контролю за благоустроєм".

У прес-службі КМДА відзначили, що догану начальникові цього управління вже винесено. А пан Голубченко на засіданні штабу з надзвичайних ситуацій доручив знайти та покарати винних.

Та не встигли встановити їхні особи, як сталося ще два нещасні випадки. І знову через абияк прикриту дірку в асфальті.

25 січня 8-річний хлопчик упав до люку, на дні якого хлюпав майже окріп. Подія трапилася у Святошинському районі столиці. Дитина отримала тяжкі опіки ніг, однак змогла вибратися з ями та дійти додому. За її словами, люк було прикрито присипаним снігом листом пластику. Батько 8-річного Владислава має намір звернутися до суду.

Днями з поодиноких випадків почала вимальовуватися закономірність. У каналізаційному люку, який було важко помітити під снігом, опинився 2-річний хлопчик. Подія трапилася в іншому районі столиці, Дніпровському. За словами матері, під час прогулянки хлопчик відпустив її руку, побіг і раптом зник.

Дитину, що відбулася переляком, вдалося врятувати. За словами міліціонерів, малюк народився в сорочці, бо якби в каналізаційному колодязі не було води, він міг розбитися, а якби її було трохи більше, то міг захлинутися.

Хто винен?

У "Київводоканалі" "Українській правді" порекомендували телефонувати до "Київенерго". Мовляв, гарячим водопостачанням займаються саме вони: "До нас уже був шквал дзвінків, коли жінка з собакою впала у люк. Але це не наша компетенція. Можливо, там вас переадресують у ЖЕК".

"Київенерго" прокоментувала обидва випадки обережно. У компанії зазначають, що в районі, де стався другий випадок, є багато люків, які належать різним компаніям та відомствам, в тому числі й "Київенерго". Однак, підкреслюють там, у цій справі багато суперечливих пояснень та свідчень, тож наразі обставини інциденту остаточно не з'ясовані.

"Даною справою займаються МНС та міліція. Засідають комісії, до роботи яких при необхідності залучаються й наші фахівці. Компанія також проводить власне службове розслідування. В залежності від результатів розслідування та висновків комісій, "Київенерго" й діятиме відповідним чином. Як тільки будуть правдиво та повно відтворені всі події, ми відразу ж надамо офіційний коментар", - повідомили нам у "Київенерго".

Ось такий відкритий люк кілька днів був на "стометрівці" Івано-Франківська. Фото pravda.if.ua

Між ЖЕКом та КМДА

На думку міністра з питань житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка, у цих випадках йдеться про карну відповідальність.

"Я у розмові з батьком цієї дитини (8-річного хлопчика, що впав у гарячу воду)...просив не пробачати. Я як міністр допоможу. Я вже переговорив з депутатом Київради (Олексієм) Резніковим, це дуже хороший адвокат, ми безкоштовно будемо допомагати цим людям", - сказав "Українській правді. Життя" Кучеренко.

Міністр закликав тих, хто постраждав від недбалості комунальників, звертатися до суду за відшкодуванням моральних та фізичних збитків. Посадовець пообіцяв особисто бути в суді разом з батьком 8-річного Владика.

На запитання, хто має відповідати за те, що сталося, Кучеренко відповів: "Я не хочу поспішати. Я доручив інспекції проаналізувати. Думаю, що це провина керівника ЖЕКу, який (працює) на цій території. Хтось там виконував ці роботи...У мене є довідка, що виконувала компанія роботи, не прикрила люк".

Чиновник також відзначив, що не хоче поспішати, оскільки мова йде про карну відповідальність. "Київська міськдержадміністрація відповідає за все, що відбувається на території міста Києва. Хай бюджет Києва відшкодовує те, що дитина втратила своє здоров'я, і моральний збиток", - сказав міністр.

Розповісти про те, скільки таких випадків трапляється по Україні та хто несе за них покарання, Кучеренко не встиг - побіг на нараду до прем'єрки.

Що світить винним?

Із депутатом Київради та адвокатом Олексієм Резніковим "Українська правда. Життя" зв'язалася по телефону. Юрист підтвердив слова міністра: "Пан Кучеренко мені подзвонив і повідомив про випадок із малим. Я дійсно займатимуся його справою безкоштовно".

Резніков додав, що має подвійну мету: розібратися у причинах інциденту та з'ясувати, хто має нести за нього відповідальність. За його словами, у цьому випадку є як мінімум дві категорії відповідальності.

Перша - цивільно-правова або майнова, яку понесуть установи, відповідальні за безпеку та контроль каналізаційних колодязів. Каже, саме та організація, з вини якої люк був закритий ненадійно, матиме відшкодувати витрати на лікування дитини та моральні збитки.

Друга категорія відповідальності настане у випадку, якщо буде доведено факт злочинної недбалості конкретних фізичних осіб. Винний понесе кримінальну відповідальність, яка залежатиме від ступеню тяжкості наслідків. Якщо вони будуть визнані вагомими, злочинцю світитиме позбавлення волі.

Резніков, якого ми застали у відрядженні до Лондону, повернеться в Україну 31 січня. Тим часом його колеги займаються підготовкою теоретичної частини по справі: ведеться адвокатське розслідування. Сам юрист обіцяє взятися до справи 8-річного киянина одразу після повернення до столиці.

Оминати десятою дорогою

Як мами навчають дітей правилам вуличної безпеки? Чи шукали винних ті, хто сам потрапляв до каналізаційних ям? "Українська правда. Життя" запитала про це пересічних українців.

"У Львові декілька років тому впав у люк хлопець. Про це писали місцеві газети, а наш Ярема, якому тоді було 3 роки, дуже тим зацікавився, знав статтю про цей випадок напам'ять. На люки не наступав, потім забулося - тепер якось на це не звертає уваги. Про випадки у Києві ми також йому розповідали: дуже цікавився, що сталося з псом"

Олена Татомир, Львів, мама 2-х хлопців (6 та 2 роки)

"Зі мною щось схоже трапилося влітку 2006 року. Поспішав, під ноги не дивився. Проходячи повз куток центрального гастроному на Шулявці, наступив на люк. Він одразу трохи відкрився, а я правою ногою провалився по коліно. Об металевий край ями досить сильно поранив ногу, тепер маю там шрам на згадку.

До міліції не звертався, навіть не думав шукати винних. Вважав, раз так сталося, то винен я сам. Слід було дивитися під ноги і бути обачнішим. Після цього дошкутильгав до роботи, там дівчата знайшли бинт, вату, перекис водню, допомогли з перев'язкою"

Юрій Єжель, Київ

"У нашому дворі місяці два чи три був відкритий люк. Кажуть, прорвало чи підмило, чи кришку поцупили. Не лагодили довго. Сина Ярослава ми одного разу обережно підвели до відкритого люка і дозволили особисто впевнитися, наскільки там глибоко, ще й брудна вода внизу. Відтоді час від часу нагадуємо, але він сам поки що пам'ятає, що на люки наступати не можна. Ще й мене сварить"

Ольга Воронова, Київ, синові 3 роки

"Люди падають, калічаться, їх улюбленці гинуть, машини ламаються! Навколо відкритих люків має стояти огорожа й сигнальні прапорці. Не робити цього - халатність! Як за це карають, цікаво? Догана, звільнення? Мені здається, це має каратися позбавленням волі. Сама на люки не наступаю й дітей вчитиму"

Олена Мацегора, Київ, дітей немає

Небезпечні ями

25 січня 2010 року - 8-річний хлопчик упав у люк із кип'ятком

13 січня 2010 року - киянка, що гуляла з собакою, впала до люку. Собака від отриманих опіків помер на місці, жінка з опіками ніг перебуває у лікарні. Випадок, за інформацією КМДА, розглядає прокуратура

23 січня 2010 року - катаючись на санках у Маріуполі, 3-річний хлопчик потрапив до каналізаційного люку, який припорошило снігом. Дитина, якій довелося скупатися у стоках, відбулася переляком

Липень 2009 року - рівненська пенсіонерка, яка не помітила зарослого травою люку, провела у колодязі 5 годин. Жінку було госпіталізовано з поламаними ребрами

Березень 2009 року - 5-річний хлопчик потрапив до каналізаційного люку у місті Макіївка Донецької області. Дитину врятував тато. Обох було госпіталізовано з переохолодженням та отруєнням клоачними газами

Червень 2008 року - у селі Паненки Полтавської області 2-річна дитина загинула, ступивши на саморобну кришку каналізаційної ями.

Вересень 2007 року - 15 автівок потрапили до каналізаційного люку у Києві. 7 з них отримали серйозні ушкодження

Дані http://www.magnolia-tv.com/

Реклама:

Головне сьогодні