Телескоп NASA виявив позаземні світи

— 6 січня 2010, 14:27

Всі виявлені екзопланети досить великі: від радіуса, в чотири рази перевершує радіус Землі, до розмірів, що перевищують розмір такої великої планети, як Юпітер.

Проте в американському космічному агентстві запевняють, що телескоп дуже чутливий і здатний виявляти і набагато менші тіла.

Про це було оголошено на черговому засіданні Американського астрономічного товариства в Вашингтоні, передає ВВС.

Всі п'ять виявлених планет обертаються на дуже низьких орбітах. Один оборот навколо батьківських зірок вони здійснюють за 3-5 днів.

Їм були дані імена - "Кеплер" - 4В, 5В, 6В, 7В і 8В.

Вчені вважають, що температура поверхні планет перевищує температуру розпеченої лави, яка складає від 1200 до 1650 градусів за Цельсієм.

Такий висновок астрономи зробили на підставі того, що екзопланети розташовані дуже близько до батьківським зірок, а ті, у свою чергу, гаряче Сонця.

"Я б навіть сказав, що дві верхні планети гарячіші за розтоплене залізо, і схожі на горнила. Вони настільки гарячі, що припустити там існування будь-яких ознак життя, безумовно, неможливо", - каже Білл Борак, вчений дослідного центру NASA.

Найбільший інтерес для учених представляє "Кеплер" - 7В. З усіх коли-небудь відкритих екзопланет вона володіє найменшою щільністю - 0,17 грамів на один кубічний сантиметр.

"Це дивно легка планета. Я впевнений, що астрономи-теоретики неодмінно спробують вивчити її структуру", - вважає Борак.

Телескоп "Кеплер" був виведений на орбіту в березні 2009 року. У нього вмонтована найбільша фотокамера із всіх, які коли-небудь були запущені в космос.

Його завдання - вести постійне і одночасне спостереження за більш ніж 100 тисячами зірок.
Реклама:

Головне сьогодні