Винайдено шпалери проти електросмогу

— 7 січня 2010, 13:51

Спеціально оброблений папір здатний "поглинати" високочастотне електромагнітне випромінення, передає "Німецька хвиля".

"Наші шпалери здатні вбирати в себе мікрохвилі, що виникають при використанні мобільного зв'язку, бездротового комп'ютерного зв'язку, супутникового телебачення чи авіаційних радарів", - пояснив голова Інституту матеріалознавства при Технічному університеті Ільменау в Тюрінгії Бернд Гальбедель.

Принцип такий: папір покривають надзвичайно тонким шаром порошку, який виготовляють з оксиду заліза. Цей шар здатний поглинати промені й таким чином зменшувати інтенсивність випромінення.

Учені подали заявку на європейський патент і придумали практичне застосування свого винаходу. Спеціальними шпалерами можна обклеювати квартири, офіси чи промислові приміщення, щоб зменшити вплив так званого "електросмогу" - випромінення від електроприладів.

Ззовні ці шпалери нічим не відрізняються від звичайних, вони лише трохи товщі. Хоча папір проти електросмогу був винайдений раніше, але німецькі вчені кажуть, що їхня технологія захищає від променів краще. Однак продати патент для комерційного використання поки не змогли.

Реклама:

Головне сьогодні