Повні люди похилого віку живуть довше худих – вчені

— 1 лютого 2010, 14:27

Дослідники Інституту Західної Австралії виявили, що дієта далеко не завжди йде на користь людям літнього віку, передає ВВС з посиланням на доповідь, опубліковану в журналі Американської геріатричної спільноти.

Вчені протягом десяти років намагалися відповісти на запитання: який індекс маси тіла оптимальний для максимальної тривалості життя.

Для цього науковці 10 років поспіль стежили за смертністю 9200 учасників експерименту, яким на початку його було по 70-75 років.

У результаті з'ясувалося, що люди з високим індексом маси тіла, яких можна кваліфікувати як тих, що "страждають від зайвої ваги", виявилися в групі не тільки з найменшим ризиком смерті, але і найменшим ризиком смерті від низки конкретних хвороб: раку, а також кардіологічних і хронічних респіраторних захворювань.

Так, відсоток смертних випадків в цій групі за 10 років виявився нижчим, ніж у людей похилого віку з нормальною вагою.

У той же час для людей, які страждали значним ожирінням, ймовірність померти протягом цих 10 років була вищою.

"У нас з'явилися великі сумніви з приводу того, чи потрібно рекомендувати повним літнім людям намагатися скидати вагу", - зауважив керівник дослідження професор Леон Флікер.

Разом з тим, дослідження австралійських науковців свідчить ще й про те, що сидячий спосіб життя скорочує його для всіх літних людей, незважаючи на масу тіла.

Зокрема, малорухливий спосіб життя збільшую ризик смерті в досліджуваний період у два рази для жінок і на чверть для чоловіків.

Окрім цього автори дослідження вважають, що індекс маси тіла не зовсім вірно відображає відсоток жиру в організмі літньої людини.

"Можливо, настав час переглянути класифікацію цього індексу для людей похилого віку", - зауважив професор Флікер.

З ним згодна й професор Оксфордського університету Кай-Ті Хау, яка зазначає, що оптимальна вага для літніх людей насправді вища загальноприйнятої норми.

"Це важливо, оскільки в людей похилого віку недоїдання може призвести до серйозних проблем", - пояснила вона.

Реклама:

Головне сьогодні