Науковці досліджують кохання

— 11 лютого 2010, 11:12

За результатами томографії мозку закоханих, нью-йоркський психолог Артур Арон встановив, що початок закоханості діє на мозок, ніби доза кокаїну, повідомляє The Los Angeles Times.

"Коли учасники експерименту бачили фотографії своїх коханих, вентральний покривний відділ мозку, що відповідає за мотивацію і винагороду, насичувався допаміном" - речовиною, що виділяється у кров при приємних заняттях приміром сексом, зазначає видання.

Пізніше у кров виділяються гормони окситоцин та вазопресин, що заохочують формування емоційних зв'язків між закоханими.

"Окситоцин виділяється у людей в моменти близького контакту - це може бути довгий погляд очі в очі, обійми або статевий акт. Цей же гормон формує у мами емоційний зв'язок з дитиною", - пише газета.

Вазопресин відповідає за формування емоційних зв'язків у чоловіків.

Традиційно вважалося, що в більшості пар пристрасне кохання, яке супроводжується гормональним сплеском, змінюється на більш спокійне, "братерсько-сестринське".

Але нещодавно дослідниця з Університету Санта-Барбари Б'янка Асеведо вивчила результати томографії мозку в чоловіка та жінки, які стверджують, що до безтями закохані одне в одного і тепер, 20 років після весілля.

Виявилося, що у цих щасливців мозок реагує точнісінько так само, як і в тих пар, які щойно покохали одне одного - тільки тривожність і нав'язливі думки відсутні.

"Відповідно до попередніх досліджень, подібна міцна пристрасть зустрічається приблизно у 30% подружніх пар у США", - йдеться в статті.

Окситоцин і вазопресин включають відділи мозку, що відповідають за душевний спокій і навіть за придушення болю, говорить Асеведо.

Вчені радять впливати на гормональний фон, займаючись разом приємними речами, що стимулюють виділення допаміну.

"Почніть разом вивчати що-небудь нове, сходіть до театру, сходіть на іподром", - радить Арон.

Ті, хто щасливий у шлюбі, живуть довше, а імунітет у них вище, наголошують фахівці.

За матеріалами InoPressa

Реклама:

Головне сьогодні