Тест

Скандал у Луганську: голодні тварини зоопарку замерзали на холоді?

"Люди йдуть, несуть гроші, пакетики. А у пакетах - знову ж таки хліб. Його вже тут більше вагона", - розповідає інспектор з охорони тваринного світу Рубіжанської міської ради Олена Сичова. Зараз вона якраз розбирається на місці події з тим, що насправді трапилось у цьому пересувному зоопарку.

Концтабір для тварин?

Активістка зоозахисного руху міста Сєвєродонецька Наталя Дулєтова після звісток про жалюгідний стан тварин у зоопарку вирішила побачити все на власні очі.

"Охоронці побачивши нас спочатку не хотіли пропускати на територію, але запропонувавши символічну плату (60 грн. за трьох) нас із задоволенням впустили. Те, що ми побачили, засмутило і вразило. Одразу звертає увагу жалюгідний стан лева: сильне виснаження, випадання шерсті, великі ділянки облисіння, рана на носі, сильна слабкість", - ділиться враженнями Наталія.

"Стан інших тварин адекватно оцінити без допомоги фахівців складно. Клітка верблюда не відповідає його розмірами, йому навіть розвернутися там складно. Всі тварини ніби завмерли і майже не рухаються, мавпи сидять нерухомо, на птахах можна відзначити випадання пір'я", - продовжує активістка.

За її словами, сіна в клітках майже не було.

"Охоронці відразу почали активно розповідати, що тварини почувають себе добре, харчування отримують і проблем у них немає .. ", - додає Дулєтова.

Захисники тварин стверджують, що клітка для верблюда затісна
Схожу картину змальовує і Олександра Самородова. Захисниця тварин з Донецька, теж злякалась розповідей про те, що годують тварин лише мешканці міста, і звірі замерзають на морозі.

"Після приїзду першого журналіста, на наступний день, коли приїхали ми, при нас вигружали пакети з їжею. Звісно, реакція хазяїв на те, що всі про це знають, полягала в тому, що почали привозити їжу і сіно для тварин", - розповідає "Українській правді. Життя" Самородова.

[L]У своєму прес-релізі у середу Національний екологічний центру України був ще категоричніший.

"Цей пересувний концтабір для тварин охороняється лише 2 сторожами, більше жодного персоналу немає. Іноді тварин підгодовують безпритульними тваринами, яких ловлять охоронці.

Немає сіна для підстілок, і тварини вже декілька тижнів лежать на своїх екскрементах. Вони 24 години на добу знаходяться у тісних клітках, не мають можливості повноцінно рухатися", - зазначалося у повідомленні.

"На птахах (зоопарку Мауглі) можна відзначити випадання пір'я", - каже Наталія Наталя Дулєтова
Інспектор Олена Сичова з такими висновками любителів тварин не погоджується. Каже, журналісти і природоохоронці прибріхують і змальовують все не так, як це є насправді.

"Якби тварини були голодними, то за тиждень на верблюді, на ламі не можна було наростити це сало, яке є зараз. Ось тут стоїть дикий кабан. А що для нього скинути вагу? Я сама тримаю міні-свиноферму, я знаю, що ви не нагоните за тиждень цю вагу, якщо тварина почала худнути", - коментує Сичова.

"Лама буде народжувати у них у зоопарку другий раз. Якщо умови погані у зоопарку, їх тут гноблять і не люблять, то вони не народжують", - запевняє нас інспектор з охорони тваринного світу. Втім, вона погоджується: стан лева Сімбо таки поганий.

Здоров'я лева Сімбо сильно похитнулось через морози
Власниця зоопарку пояснює, що цей хижак вже давно хворіє, а його здоров'я погіршилося через погані погодні умови.

"Він (стан звіра) не був таким важким. Він три рази оперований у нас і стан здоров'я його підвів у такий холод. Я погоджуюсь, лев гірше виглядає, ніж інші тварини. Якщо я їх годувала, то звісно, ж не обділяла лева", - переконує нас власниця і директор зоопарку Нонна Ратія.

На запитання, чому ж вона не просила про допомогу інші зоопарки, пані Нонна зізнається, що робити це їй було складно.

"Люди погано сприймають, коли щось просиш", - пояснює власниця зоопарку, яка вже кілька днів поспіль намагається переконати громадськість, що дуже любить тварин. Зрештою, її зоопарку вже 10 років, і крім лева, у ньому живуть ще понад 30 тварин і птахів, які почувають себе добре.

"Моя помилка в тому, що я мала набратися сміливості і просити у когось допомоги. Погодні умови нас дуже підвели..." - погоджується Нонна Ратія.

Врятувати лева

Тепер забрати тварин з "Мауглі" зголосились вже чимало регіональних зоопарків. Власник ялтинської "Казки" Олег Зубков у Сєвєродонецьку не був, але з кадрів по телебаченню знає, що "у цьому пересувному зоопарку страждають тварини".

"І лев знаходиться на грані смерті, і верблюд з кроовпідтьоками на ногах у тісному загоні. Та й інші тварини мучаться. Тому я висловив готовність ялтинського зоопарку прийняти всіх тварин, перевезти своїм транспортом, або за рішенням суду, або на утримання до рішення суду, коли суд їх конфіскує", - каже "УП.Життя" Зубков.

"Але сьогодні правова ситуація така, що не створена комісія по конфіскації цих тварин і передачі їх будь-якому зоопарку. Тому я не можу поїхати і забрати цих тварин, тому що вони не є нічийними. У них є хазяйка, яка не визнає звинувачень, захищається у прокуратурі і міліції", - додає Зубков.

Для того, щоб довезти тварин аж до Ялти він готовий надати спеціалізовану утеплену машину за кошт зоопарку (обійдеться це у суму до 5 тисяч гривень). У таких умовах, навіть хворий лев Сімбо витримає тривалий переїзд, переконує Зубков.

Власниця тварини погодилась віддати його безкоштовно у Харківський зоопарк
Та Сімбо поїде до Харкова. Тамтешній зоопарк погодився його забрати і надати йому кваліфіковану допомогу. У п'ятницю по тварину вже приїхала спеціальна машина. Власниця тварини не проти. Вона погодилась віддати лева у Харків безкоштовно і забирати назад не планує.

"У нього відкритий свищ. Леву вже 10 років, ми його взяли хворим у весь цей час лікували", - каже Ратія.

Тепер тварині потрібен особливий і спеціальний нагляд. Наразі висновків ветеринарів про причини такого поганого стану лева немає.

"На нашій території спеціалістів по екзотичній природні немає. А кожна така тварина має свою специфіку", - коментує Сичова. У Харкові такі лікарі є і саме вони мають встановити, чи лев голодував, чи причинами його страждань є холод і вроджені болячки.

"Чому ви так довго не погоджували віддати лева у інший зоопарк?" - питаємо Нонну Ратію. Адже вже давно було очевидно, що він потребує госпіталізації і належного нагляду ветеринарів.

"Коли все це почалося, я не знала, де ворог, де друг", - спокійно зауважує власниця зоопарку і пояснює, що в умовах медійного і громадського тиску, їй було важко оцінювати якісь пропозиції.

Олександра Самородова наполягає, що власниця зоопарку таки жорстоко поводилась з тваринами.

"Вона ж могла попросити про допомогу! Мені вона сказала, що нічого не просила і не збиралась просити. Це неадекватне ставлення до тварин", - зауважила донецька активістка руху за захист тварин.

У будь-якому випадку, наразі збираються документи для порушення кримінальної справи, а правоохоронні органи з'ясовують, чи справді пересувний зоопарк "Мауглі" перетворився на концтабір для тварин, як у тому переконують захисники тварин.

Захисники тварин нагадують, що тварини охороняються Законом України "Про захист тварин від жорстокого поводження" №3447-IV від 21.02.2006, Кодексом про адміністративні правопорушення (стаття 89), Кримінальним кодексом (стаття 299). Окрім того, створення пересувних звіринців прямо забороняється ст. 25 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження".

Усі фото Олександри Самородової