Учені встановили, від чого помер Тутанхамон

— 17 лютого 2010, 13:34

Протягом двох років фахівці вивчали мумію 18-річного єгипетського царя та вилучені з неї зразки крові і ДНК. У результаті науковці виявили в крові фараона сліди малярійного паразита, передає ВВС з посиланням на дані вчених, опубліковані в бюлетені Американської медичної асоціації.

Різноманітні версії з приводу загибелі Тутанхамона висувалися і обговорювалися з 1922-го року, коли його незайману гробницю відкрив у Долині царів англійський археолог Говард Картер.

Деякі вчені вважають, що фараон розбився, впавши з колісниці. Інші завжди підозрювали злий намір. Були й такі, хто вважали, що Тутанхамон страждав якоюсь хворобою, що передавалася в його родині з покоління у покоління.

Артефакти свідчать, що тіла єгипетських правителів того часу відрізнялися певною пишністю і деякої жіночністю, а це одне з типових проявів спадкових захворювань, таких як синдром Марфана.

Однак головний єгипетський археолог доктор Захі Хавас такі пояснення відкидає. Він і його колеги дуже ретельно вивчали рештки Тутанхамона і 10 інших муміфікованих членів його царської родини. Двоє з них - це вдалося підтвердити за допомогою генетичних досліджень - були бабкою і, ймовірно, батьком фараона.

Науковці кажуть: немає однозначних свідоцтв того, що Тутанхамон чи хтось з його предків страждав на синдром Марфана; а всі ці жіночні вигини тіла - всього лише відлуння моди того часу.

Однак при цьому фахівці підтверджують, що фараон міг мати якусь форму спадкового захворювання - рідкісної хвороби кісток, яку називають хворобою Кохлера. Крім того, у нього, ймовірно, була клишоногість і викривлення хребта.

Навряд чи ці захворювання звели юного фараона в могилу, визнають дослідники, але додають: це пояснює наявність серед його речей посохів, які можна використовувати як трость.

Незадовго до смерті фараон зламав ногу - і це, вважають учені, є дуже важливим. Справа в тому, що кістка не зрослася належним чином і почала відмирати. Через це Тутанхамон заслаб і став легкою жертвою інфекцій.

А вбив його, вважають вони, напад малярії, який став останньою краплею, що переповнила чашу його і без того не занадто богатирського здоров'я. Сліди малярійного паразита виявлені в крові фараона - і це найдавніше муміфіковане свідчення існування малярії в доісторичні часи зі всіх, якими володіє наука.

"Несподіваний перелом ноги, ймовірно, що стався через падіння, міг призвести до виникнення ситуації, яка загрожує життю, - і тут в справу вступила малярія. Насіння, фрукти і листя, знайдені в гробниці які, ймовірно, служили лікарськими засобами, підтверджують цей діагноз", - зауважив доктор Хавас і його колеги.

Реклама:

Головне сьогодні