Кожні два тижні у світі вмирає одна мова

— 19 лютого 2010, 14:31

Цієї неділі, 21 лютого, в світі відзначатимуть Міжнародний день рідної мови, мета якого - підтримувати мовне і культурне різноманіття. Така потреба стає дедалі гострішою, адже з 6,5 тисяч мов, які існують у світі, половина може зникнути до кінця цього століття, передає "Німецька хвиля".

Мовою кет нині говорить менше ніж 200 осіб, що живуть у центрі Сибіру в Росії. Але як і решта мов, вона унікальна. Кет має дивовижно складну граматику і викликає значний науковий інтерес. За новими дослідженнями, ця мова є далеким родичем мов американських індіанців, таких як навайо.

Оскільки мовою кет говорять за тисячі кілометрів від російського узбережжя, то вчені припускають, що масштаби міграції з Азії до Америки у прадавні часи могли бути значно більшими, ніж думали раніше.

Лінгвісти б'ють на сполох через те, що подібні мови зникають. За оцінкою Національного географічного товариства Сполучених Штатів, кожні два тижня у світі вмирає одна мова.

Найбільше уражені регіони з найбільшим мовним розмаїттям, такі як Нова Гвінея, Кавказ і Сибір.

"Ми знаємо лише від 5 до 10 відсотків світових мов. Існує дуже мало чітких, вірних документів, аудіо та відео записів світових мов. Драматизм становища полягає у тому, що 95 відсотків мов належно незафіксовано", - говорить Марк Турін, антрополог у британському Кембріджі та директор Проекту світової усної літератури.

Це означає, що лінгвісти, які з'ясовують як людство використовує мови, мають обмежену можливість - досліджувати лише еволюцію західноєвропейський мов та купки інших.

Існує чимало причин, чому громада перестає використовувати ту, чи іншу мову, включно з політичним тиском. Тим не менше, американський лінгвіст Ґреґорі Андерсон, директор Інституту мов, що зникають, переконаний, що все впирається в економічний чинник.

"Люди дуже чутливі до економічної ієрархії. Якщо існує спосіб, як піднятися догори, віддавши перевагу якійсь мові, то багато людей на це підуть", - зазначає американський експерт.

При цьому мову, яка зникає, за бажанням можна врятувати. Так, наприклад, вдалося відродити уельську мову у Великій Британії. Якщо два десятиліття тому вона була на грані зникнення, то тепер уельською розмовляють сотні тисяч людей. Щоправда, тут допомогла державна підтримка, про яку лише можуть мріяти інші носії рідкісних мов, таких як кет.

Реклама:

Головне сьогодні