Бабак Тимко "спрогнозував" Україні ранню і теплу весну

2 лютого, коли харківського бабака Тимка витягли з його будиночка, на дворі була похмура погода.

Доцент біологічного факультету Харківського національного університету ім. Каразіна Віктор Токарський за традицією дістав Тимка з його будиночка на території біостанції університету в селі Гайдари Зміївського району Харківської області.

"Весна точно настане рано і буде теплою. Так сказав Тимко ", - повідомив він.

Цього року повноваження головного провісника погоди перейшли від Тимка Першого, який "передбачав" її впродовж 6 років, до Тимка Другого.

За словами Токарського, таким чином Тимко Перший у віці 10 років пішов "на пенсію" і зараз перебуває в сплячці, повідомляє Обком з посиланням на "Українські новини".

Замість "пенсіонера" бабака, працювати змусили Тимка Другого, якому в брезні виповниться лише рік. Нового "провісника" знайшли сільські жителі в Бурлукських степах, де наразі створюється національний парк "Східні степи", і принесли на біостанцію ХНУ.

Кандидатуру нового "метеоролога" біологи вибирали з кількох молодих бабаків, керуючись, насамперед, наявністю у нього спокійного і поступливого характеру.

Тож цього року Тимко Другий вперше виконав роль знавця майбутньої весни. Під час такого "трудового хрещення" студенти біологічного факультету університету зачитали жартівливе звернення Тимка Першого до громадян України про передачу своїх повноважень і прийняли Тимка Другого в студенти, надівши на нього академічну мантію та шапочку.

Якщо бабак не злякається власної тіні, значить, весна буде ранньою і теплою. Фото molbuk.com
День бабака відзначається з 2004 року на території біостанції Харківського національного університету ім. Каразіна у селищі Гайдари Зміївського району Харківської області, де біологи займаються розведенням і вивченням бабаків.

Ініціаторами проведення свята стали харківські журналісти та екологи, які запропонували відзначати його за аналогією з американським Днем бабака, який відзначається щорічно 2 лютого в США.

Перша згадка про День бабака датована 1841 роком, а офіційним американським святом він став в 1886 році.

Щорічно в місті Панксатоні в американському штаті Пенсільванія місцева влада влаштовує святкові заходи і народні гуляння, приурочені до 2 лютого. Саме в цей день бабак Філ має зробити свій прогноз погоди на найближчий час.

За легендою, якщо Філ побачить власну тінь при виході з нори, то звір не покине свій притулок, що буде означати ще 6 тижнів зими. Однак якщо "провісник" не побачить тіні і вибереться з нори, значить, незабаром настане весна.

Традиція святкування "дня бабака" прийшла із США. Там робить сій прогноз погоди бабак Філ. Фото з Вікіпедії
В Україні бабак охороняється законом.

Крім харківського бабака Тимка, "прогнозує" погоду і львівський Мишко, який живе у міському дитячому еколого-натуралістичному центрі.

Цього року тварині дадуть поспати майже на два тижні довше, ніж його харківському колезі. Адже День бабака цього року вирішили святкувати не 2 лютого, а на Стрітення (15 лютого).

Як пояснив директор Дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович, вихованці центру зауважили, що прикмети святкування Дня бабака збігаються з традиційним українським святом Стрітення Господнього.

У народі цей день ще називають Зимобором, коли "зима з весною стрічаються та силами міряються, кому ще панувати".

"Звичайно, можна будити бабака і 2 лютого, підтримуючи американську традицію, але цього року ми хочемо відродити своє свято, одним з головних дійових осіб якого, звичайно, буде і наш бабак Мишко", - цитує Антаховича "Високий Замок".

Реклама:

Головне сьогодні