Британський письменник запропонував схему легалізації евтаназії

— 2 лютого 2010, 18:09

Письменник Террі Пратчетт, якому кілька років тому був поставлений діагноз хвороби Альцгеймера, запропонував створити якусь інстанцію або, за його висловом, трибунал, який розглядав би подібні випадки, передає ВВС.

Він виклав свої міркування з цього питання в лекції, яка відбулася у понеділок і транслювала у Великій Британії.

У цьому виступі, тема якого оголошена під заголовком "Рукостискання зі смертю", автор багатьох популярних книг в жанрі іронічної фантастики відстоював тезу про те, що "настав час узаконити самогубство за медичними показниками".

Террі Пратчетт пропонує створювати спеціальні трибунали, які будуть розглядати конкретні випадки і засвідчувати, що бажаючі обрати такий шлях усвідомлюють всі наслідки і не перебувають під впливом третіх осіб.

Письменник рекомендує включати до складу такого трибуналу юриста, який спеціалізується на сімейних справах, а також лікаря, який має досвід лікування хронічних хворих.

"Мені здається розумним звернутися по допомогу до лікарів, які протягом століть допомагали нам продовжувати життя, з тим, щоб вони допомогли нам вмирати в оточенні близьких у себе вдома, мирно і без болісного очікування", - йдеться в опублікованому проспекті виступу письменника.

Однак відсоток тих, хто висловилися на підтримку самогубства у разі не невиліковного, а просто важкого захворювання, виявився істотно меншим - усього 48%.

Директор однієї з громадських організацій, які виступають проти самогубства за медичними показаннями, доктор Пітер Сондерс заявив: "Закон має захищати невиліковно хворих в тій же мірі, що й усіх нас. Ті, хто заперечують проти цього, вступають на вкрай небезпечний ґрунт дискримінації".

У минулому році британська прокуратура прийняла загальні правила щодо ведення таких справ.

Однак і прихильники таких самогубств, і їх супротивники стверджують, що в існуючі закони повинні бути внесені поправки і роз'яснення, щоб зробити їх більш чіткими.

Реклама:

Головне сьогодні