Сім країн, де чекають українців на заробітки

Росія

Особливості працевлаштування. Росія виглядає найпривабливішою країною для наших заробітчан - тут не потрібна робоча віза. Якщо ви провели в країні більше 90 днів (термін, протягом якого громадянин України може працювати без легального працевлаштування і дозволу), є два варіанти. Перший - повернутися на кілька днів додому і знову в'їхати в Росію на 3 місяці. Другий - стати на міграційний облік.

За законом зареєструвати вас у міграційній службі повинна приймаюча сторона, тобто роботодавець. Коштує ця процедура близько 50 грн. плюс по 2 рублі за кожний з 90 днів (ще близько 50 грн.).

Хто затребуваний. Хоча за останній рік будівництво в Росії скоротилося на 50-60%, тільки в Московській області виділено понад 20 тис. квот для кваліфікованих будівельників з країн СНД (для різноробів у всіх галузях економіки - понад 35 тис.) Це 2/3 усіх трудових квот. Також затребувані слюсарі-збирачі стаціонарного устаткування, робітники металообробної і машинобудівної промисловості, машиністи рухомого обладнання.

Як змінилися зарплати. У середньому зменшилися на 10%.

Випадки шахрайства. Між роботодавцем (ТОВ "Будівництво") і трудовим мігрантом вводиться проміжна ланка - приміром, ТОВ "Обробка", яке і укладає договір. Після закінчення робіт ТОВ "Обробка" просто зникає. Тому наполягайте на укладенні трудового контракту з вашим безпосереднім роботодавцем.

Польща

Особливості працевлаштування. Працевлаштуватися в Польщі можна за спрощеною робочою візою. Вона відкривається в польському консульстві за запрошенням з імміграційної служби, яке оформлює роботодавець.

Видається на 365 днів, з яких ви маєте право знаходитися в країні 180 днів. (Іншими словами, після півроку роботи в Польщі на наступні півроку доведеться повертатися додому.) Але ваш роботодавець може при бажанні домогтися для вас повноцінної робочої візи, що дає вид на проживання.

Хто затребуваний. У Польщі можна влаштуватися на сезонні роботи - збирання врожаю - або на будівництво (потрібні різні фахівці: плиточники, муляри, дорожні робітники). Цілий рік потрібні бетонники і зварники - це найбільш високооплачувана робоча спеціальність.

Високий попит на лікарів, тому що польські медики воліють заробляти в Західній Європі. Потрібні всі лікарські спеціальності, але особливо затребувані терапевти, дитячі лікарі та хірурги.

Якщо українські робітники одержують у середньому на 20% менше, ніж поляки, то зарплати медиків з України знаходяться на рівні зарплат польських медиків. Хоча український диплом лікаря визнається в Польщі, доведеться скласти іспит польською мовою на підтвердження лікарської кваліфікації.

За результатами іспиту видається сертифікат, що діє на всій території Польщі (тобто при переході на роботу в іншу клініку іспит перескладати не потрібно).

Як змінилися зарплати. У середньому за останній рік вони зменшилися на 20%.

Випадки шахрайства. Уточнюйте, за чий рахунок харчування на робочому місці - працівника або роботодавця. Також часто польські роботодавці намагаються заощадити на житлі для працівників, наприклад, на душових кабінах.

Чехія

Особливості працевлаштування. Чехія офіційно не видає робочі візи некваліфікованим трудовим мігрантам. Натомість є робота для дипломованих фахівців і кваліфікованих робітників з вищою освітою - вони можуть влаштуватися на роботу за так званою зеленою картою.

За нею затребувані в Чехії фахівці одержують на 2 роки вид на проживання, а ще через 2 роки можуть одержати громадянство. Зелену карту одержують за спеціальним запитом від великих фірм, вузів, науково-дослідних інститутів у тому випадку, якщо на чеському ринку праці вакансія не затребувана понад 2 місяців.

За запитом роботодавця консульство видає візу на три дні, ви приїжджаєте в Чехію, зустрічаєтеся з роботодавцем і разом з ним подаєте документи в імміграційну службу. Якщо ваш роботодавець передумав - вам доведеться повернутися в Україну.

Хто затребуваний. Зараз за Зеленою картою затребувані українські лікарі, кондитери, кухарі, пекарі, плиточники і зварники (дві останні спеціальності будуть актуальні з квітня).

Як змінилися зарплати. У порівнянні з попереднім роком знизилися на 10%.

Випадки шахрайства. В інтернеті зустрічаються пропозиції відкрити за 400-500 євро в Чехії візу приватного підприємця, яку чеське консульство не видає вже рік.

Португалія

Особливості працевлаштування. Нещодавно прийнятий трудовий закон захищає громадян Португалії від безробіття й робить важчим в'їзд заробітчанам.

Вакансія для мігранта повинна бути незатребуваною громадянами Португалії протягом 30 днів, тоді на неї можуть розраховувати мешканці Євросоюзу та іноземці, що мають вид на проживання. Якщо таких не найдеться, на вакансію може претендувати українець.

За таких умов квоти для трудових мігрантів, і так другий рік досить низькі (всього 3800 робочих віз), у 2009 році були заповнені тільки на 26%. Але якщо заздалегідь знайти роботодавця, українці мають шанс на роботу, оскільки роботодавець зможе домовитися і вибити місце в обхід системи. До речі, з липня 2009 року стаж трудових мігрантів у Португалії прирівнюється до стажу в Україні.

Хто затребуваний. Некваліфіковані робітники на сезонні роботи зі збору полуниці та винограду. Наступного року почнеться будівництво двох заводів Renault, і експерти прогнозують попит на будівельні спеціальності (середня зарплата будівельника - 1 тис. євро.)

Як зміняться зарплати. Цього року оплата залишиться на рівні 2009 року.

Випадки шахрайства. У Португалії діють так звані трудові суди, де розглядаються суперечки між роботодавцем і працівником, і можливість відсудити свої гроші є навіть у нелегала, тому шахрайство трапляється дуже рідко.

Норвегія

Особливості працевлаштування. Норвегія практично закрита для трудових мігрантів зі Східної Європи: на некваліфікованих роботах зайняті вихідці з країн Євросоюзу і мусульманських держав.

Хто затребуваний. Кваліфіковані медсестри. Обов'язковою вимогою Мінздраву Норвегії є знання мови: представник норвезької компанії перед підписанням контракту обов'язково прилітає в Україну, щоб особисто переконатися в кваліфікації медсестри та її знанні мови.

Але спочатку потрібно одержати в Норвегії ліцензію медсестри, для чого необхідно 3-4 місяці попрацювати молодшою медсестрою, що заробляє в середньому на 40% менше.

Працюючи за контрактом, через місяць після початку роботи потрібно вступити в Норвезьку профспілку медсестер - незалежно від громадянства.

Як змінилися зарплати. За останній рік зарплати медсестер не знизилися.

Випадки шахрайства. Широко розповсюджений вид шахрайства - "працевлаштування" на норвезькі нафтові платформи. В Україні за ліцензією Мінпраці працюють всього два агентства з працевлаштування в Норвегії, і жодне з них не оформляє на платформи. Одержати цю роботу може тільки громадянин Норвегії або Євросоюзу з досвідом роботи від 5 років.

США та Канада

Особливості працевлаштування. Одержати трудову візу в цих країнах дорожче за все, а в Канаді - набагато довше. (На підтвердження кваліфікації працівника, затвердження його кандидатури в Мінпраці Канади й українському консульстві йде в середньому 6 місяців.) В Америку робоча віза видається двічі на рік - навесні та восени, терміном від 3 до 8 місяців, але вже на території США її можна продовжити на 3 роки.

Хто затребуваний. Якщо раніше Канада приймала заробітчан для роботи на фермах, то зараз тільки кваліфікованих робітників. Квоти жорстко обмежені - цього року одержати роботу можуть всього лише 10 українських бетонників і 15 водіїв з вільною розмовною англійською.

На відміну від Канади, Америці потрібні некваліфіковані робітники. Оцінивши за останній рік переваги дешевої робочої сили з України і Молдови, цієї весни Америка піднімає трудові квоти для цих країн майже вчетверо. Зараз є можливість працевлаштування для 130 прибиральників, різноробів та офіціантів (причому знання мови потрібно тільки від офіціантів).

Як змінилися зарплати. За останній рік зарплати трудових мігрантів у США і Канаді знизилися на 15-20%.

Випадки шахрайства. Для корінних громадян США та Канади робота надурочно й у вихідні оплачується за подвійним тарифом, а трудовим мігрантам понаднормові зрізаються в середньому на 20-25%.

Їдемо туристами

Наші трудові мігранти навчилися успішно працевлаштовуватися навіть у тих країнах, що офіційно не видають трудових віз.

Італія. В'їхавши до країни за туристичною візою, українець проходить процедуру легалізації - свого роду амністії для мігрантів, що проводиться італійською імміграційною службою раз на рік. Для цього досить пред'явити трудовий договір. Головне - протриматися в країні до процедури легалізації. Згодом, освоївшись і підучивши мову, можна знайти собі більш високооплачувану роботу.

Туреччина. Приїхавши в країну за туристичною візою, можна укласти трудовий контракт і офіційно одержати протягом місяця робочу візу, не виїжджаючи з країни. Як правило, українці зайняті в готельному бізнесі, заробляючи більше, ніж місцеві жителі. Жінки працюють на ресепшн та офіціантками, чоловіки - екскурсоводами та аніматорами. Правда, зарплати невисокі: у межах 500 доларів. Знання мови необов'язкове - у Туреччині багато російськомовних туристів.

Великобританія. Тут усі робочі місця за квотами для трудових мігрантів зараз зайняті власниками шенгенських віз з Польщі, Болгарії та країн Прибалтики. Єдина можливість одержати офіційну роботу в Англії доволі витратна.

Якщо одержати в Британській раді сертифікат на знання англійської IELTS і пред'явити в консульстві довідку про стан банківського рахунку, можна оформити на 2 роки студентську візу, за якою в Британії можна одержати будь-яку роботу без попереднього запрошення з боку роботодавця.

Правда, тут потрібно враховувати, що тиждень навчання в Англії коштує, в середньому, 200 фунтів. Гроші вам потрібно переказати на банківський рахунок в Англії - усю суму за навчання вперед.

Експертами в підготовці матеріалу виступили:

Андрій Ігнатов, керівник відділу, співзасновник ТОВ "Європейський холдинг";

Ренат Карімов, голова ЦК профспілки трудових мігрантів;

Марія Макушина, консультант Центру консультування мігрантів у Харкові при Харківському обласному благодійному фонді "Соціальна служба допомоги";

Антоніна Максимова, генеральний директор ТОВ "Інтерплейс";

Олена Мясникова, директор Українсько-португальського центру "Каравела";

Оксана Романова, заступник директора кадрового агентства Voxkom;

Олександр Тарасенко, директор компанії "Амплуа Персона"

Стаття Олексія Росовецького, газета "Сегодня"

Реклама:

Головне сьогодні