Великий адронний коллайдер працюватиме упівсили

— 3 лютого 2010, 17:15

Великий адронний коллайдер у 2011-му і, ймовірно, 2012-му роках буде працювати упівсили.

Про це повідомляє Лента.ру з посиланням на науковий блог порталу ScienceNOW та слова керівника Європейського центру ядерних досліджень (CERN) Стіва Майєрса.

Раніше вчені планували довести енергію зіткнень пучків протонів до 50% від максимально можливої (тобто до 7 тераелектронвольт) до березня поточного року.

Також не виключалося, що до кінця червня енергія кожного з пучків може бути збільшена до 4-5 тераелектронвольт (а значить, енергія зіткнень склала б 8-10 тераелектронвольт відповідно).

Згідно з останніми даними, максимальна енергія зіткнень в 2010 і 2011 роках складе 7 тераелектронвольт. Причиною такого рішення стали побоювання, що робота на надмірних енергіях може викликати неполадки в електричній системі прискорювача.

Нагадаємо, саме дефектний контакт став у 2008-му році причиною аварії, через яку експерименти на ВАК були перервані на 14 місяців.

Керівник CERN додав, що після двох років роботи коллайдер буде зупинений на 12 місяців. За цей час інженери замінять близько 10 тисяч електричних з'єднань.

Після проведення такого "апгрейда" фізики зможуть до 2013 року довести енергію зіткнень пучків на ВАК до максимальних 14 тераелектронвольт.

Незважаючи на як мінімум дворічну відстрочку виходу на максимальні потужності дослідники запевняють, що даних, зібраних за час роботи ВАК на знижених енергіях, буде достатньо для уточнення багатьох існуючих фізичних теорій.

Зі свого боку, вчені, які працюють на "конкурента" Великого адронного коллайдера - американському прискорювачі Теватрон - не виключають, що експерименти на ньому будуть продовжені на рік. Раніше планувалося припинити роботу Теватрон в 2011 році.

Колись "теватронщікі заявляли", що їм вдасться випередити колег з ВАК у пошуках бозона Хіггса - поки ще не виявленої частки, яка відповідає за наявність у інших часток маси. Якщо бозон Хіггса буде знайдено, це відкриття доведе правомірність Стандартної моделі - однієї з найбільш популярних фізичних теорій, що пояснюють фундаментальні взаємодії в природі

Реклама:

Головне сьогодні