Пацієнти у вегетативному стані можуть відповідати на запитання

— 4 лютого 2010, 13:20

У людей у вегетативному стані відкриті очі і збережена діяльність вегетативної нервової системи. Але, як вважала більшість лікарів, через поразки головного мозку контакт з пацієнтом все одно неможливий.

Автори дослідження, опублікованого в журналі New England Journal of Medicine, заперечують цю точку зору, передає ВВС.

Вчені заявляють про те, що хворі у вегетативному стані - на відміну від хворих в комі - усвідомлюють те, що відбувається навколо.

Для аналізу мозкової діяльності учасників експерименту вчені використовували пристрій функціональної магнітно-резонансної томографії (МРТ). Здорових учасників під час сканування попросили уявити, що вони грають в теніс. У випадку всіх здорових людей томограф зафіксував активність у моторних областях кори головного мозку, що регулюють рух.

Це ж сталося у випадку чотирьох з 23 пацієнтів, що знаходяться у вегетативному стані.

У випадку з хворим з Бельгії вчені задали йому кілька запитань. Томограф зафіксував нейронну активність мозку, яку дослідники витлумачили як негативні або позитивні відповіді. Пацієнт правильно відповів на п'ять із шести питань про події в його житті.

Доктор Едріен Оуен з кембриджського Центру медичних досліджень, який брав участь у дослідженні зізнався, що вчені були вражені результатами сканування.

"Ми були вражені тим, що пацієнт був здатний відповісти на поставлені питання - тобто він був здатний регулювати хід своїх думок", - сказав Оуен.

За його словами, одним з результатів дослідження може стати участь пацієнтів у вегетативному стані у виборі ліків.

"Ви могли б запитати їх, чи вони відчувають біль, і якщо так, то дати їм знеболюючі препарати. Ви могли б запитати їх потім, як вони себе почувають", - пояснив науковець.

До речі, зараз дозволяє припинення лікування пацієнта, який перебуває в перманентному вегетативному стані.

Однак, якщо буде доведено, що хворі в такому стані не втрачають свідомості, ця законодавча норма може бути змінена - навіть у випадку, якщо хворий дасть зрозуміти, що сам хотів би померти.

Реклама:

Головне сьогодні