Вчені відкрили ген ожиріння

— 5 лютого 2010, 10:14

Науковці прослідкували зв'язок між аномалією 16-тої хромосоми та ожирінням.

Група науковців з Університету Лозанни і Університетського госпіталю кантону Во (CHUV-UNIL) виявила генетичний зв'язок між ожирінням і аномалією 16-тої хромосоми, швейцарське видання "Наша газета".

Це дослідження, опубліковане у журналі Nature, пояснює приблизно 0,7% випадків ожиріння.

Наукова команда, зацікавилася аномалією, яка "стирає" три десятки генів, що містяться в 16-й хромосомі. Спочатку їй приписували вину за порушення в розумовому розвитку або симптоми аутизму.

Однак під час подальших обстежень пацієнтів, які мали таку аномалію і зазнавали труднощів у процесі навчання, з'ясувалося, що всі вони страждали також сильним ожирінням.

Генетики вивчили ДНК 16 тисяч звичайних людей із середньостатистичної вибірки. В результаті був зроблений висновок, що власники мутованої 16-тої хромосоми на 5000% більше схильні до ризику сильної форми ожиріння.

Причиною розвитку цієї поширеної хвороби можуть бути різноманітні фактори: як вроджені, так і пов'язані з навколишнім середовищем і способом життя.

Тип ожиріння, відкритий вченими з Швейцарії, може бути розцінений як рідкісний моногенний синдром, що зачіпає одну людину з тисячі.

Реклама:

Головне сьогодні