Рак: головна проблема в українському менталітеті

4 лютого, у Всесвітній день боротьби проти раку у Національному інституті раку відбувся круглий стіл "Переможемо рак разом", який об'єднав представників різних професій, громадських, державних та благочинних організацій, духовенства, Національного олімпійського комітету для того, щоб разом виробити стратегію протидії і підписати відкритий Меморандум про співпрацю щодо подолання цього захворювання.

Після круглого столу відбувся брифінг директора Національного інституту раку Ігоря Щепотіна. Найважливішою подією дня він вважає прийняте за час круглого столу рішення створити Раду, яка куруватиме діяльність боротьби проти раку. Вступ до Ради буде добровільним.

Статистика і психологія

Якщо говорити про країни Європи, то в Україні захворюваність на рак не є найвищою. За даними Національного інституту раку, показники захворюваності на злоякісні новоутворення серед чоловічого населення нижчі тільки у Болгарії, Польщі та Сербії, серед жіночого населення - найнижчі показники у мешканок саме України та Білорусі.

У дітей найчастіше діагностують пухлини головного та спинного мозку, нирок та печінки

Разом з тим результати і вся статистика ефективності протиракової боротьби дуже незадовільні.

"У нас майже в 2 рази менше 5-річне виживання після лікування, на 10% більша летальність до року", - констатував невтішні факти Ігор Щепотін.

Але є і беззаперечні плюси: вперше за декілька останніх років в Україні зафіксовано достовірне зниження смертності від онкологічних захворювань.

[VR]На кожні 100 тисяч українців припадає 347 смертельних випадків від раку.

Дані ВООЗ[/VR]"По-перше, ця проблема в тому, що рак в українському суспільстві має неправильно негативний імідж. Багато людей вважають, що рак є невиліковною хворобою і йти до лікаря, щоб дізнатися, що є рак - то є вирок фактично закінчення життя", - зауважив Щепотін.

"То є неправильно і ми хочемо змінити психологію українських громадян, щоб вони зрозуміли, що рак непогано лікується, і хоча в Україні онкологічна ситуація не є найкращою, але майже 50% виліковуються від раку", - ще раз висловив сподівання на усвідомлення потреби у медоглядах директор Інституту раку.

За статистикою, найбільша захворюваність у східних регіонах України, найменша - в західних. Це легко пояснюється: основний промисловий потенціал знаходиться саме на Сході.

"Захворюваність зумовлена в основному чистотою довкілля, де живе людина", - підтвердив здогадки журналістів Ігор Щепотін.

Директор Національного інституту раку Ігор Щепотін: "Вперше за декілька останніх років в Україні зафіксовано достовірне зниження смертності від онкологічних захворювань"

Профілактика: страх і упередження

Безперечно, примусове проходження медоглядів суперечить засадам демократичної держави. Зараз подібне зобов'язання громадян майже повністю покладається на совість роботодавців. Не секрет, що на більшості приватних підприємств та компаній медогляди не є обов'язковими - а кожен рік без медогляду примножує ризик дізнатися про рак уже в його запущеній формі.

Позитивним моментом є зростання свідомості українців щодо профілактики: про це свідчить і постійне збільшення завантаженості поліклініки Національного інституту раку, яка розрахована на 130 тисяч відвідувань на рік, а зараз приймає більше за 150 тисяч. У 2008 році сюди звернулося на 30% більше громадян, порівняно з 2007 роком, а у 2009 - на 15,6 % більше за попередній рік.

Показником свідомого ставлення до свого здоров'я є те, що люди стали приходити на обстеження без видимих скарг: просто хочуть бути впевненими, що не мають пухлин. Коли такий алгоритм стане обов'язковим для всього населення, рак зможе бути виліковним у більшості випадків завдяки ранній діагностиці.

Але така діагностика доступна не для всіх: якщо люди мешкають в містах, де є поліклініки - рання діагностика цілком можлива. Разом з тим статистика показує, що 40% усіх хворих - це жителі села. А ні для кого не секрет, що в багатьох селах відсутня можливість допомоги при виникненні навіть гострих терапевтичних захворювань, не кажучи вже про профілактичні обстеження на рак.

Саме тому працівники Національного інституту раку регулярно відвідують всі області України і допомагають місцевим фахівцям оволодіти діагностикою онкозахворювань на ранній стадії.

Національний інститут раку поки що не має таких проблем із фінансуванням, як інші подібні заклади міського підпорядкування

Існує хибна думка, що діагностика раку - це якась складна технологічна процедура із використанням дорогого суперсучасного обладнання. Насправді це не так: виявляти рак мають лікарі загальнотерапевтичного спрямування при звичайному огляді та за результатами таких загальновідомих обстежень, як УЗД та флюрографія.

Для вчасного виявлення потрібна особлива увага до найпоширеніших локалізацій хвороби: у чоловіків це легені, шлунок, передміхурова залоза, у жінок - молочні залози та репродуктивна система.

Якщо 5 років тому рання діагностика раку в Україні знаходилась на рівні 41%, то зараз вона складає 51%. А це значить, що всі хворі, які входять до цих 51% практично повністю виліковуються від пухлини.

Рак і фінанси

Для надання ефективної допомоги за державні кошти пріоритетно закуповуються високоефективні препарати, які застосовуються в радикальних схемах лікування і ефективність яких доведена. Але бюджету вистачає лише для медикаментозного лікування близько 18-20 % всіх хворих на рак: за державний кошт можна лікуватися, поки не закінчаться ліки на складі. Решту часу пацієнти змушені лікуватися за власний рахунок або шукати благодійників.

За словами Ігоря Щепотіна, поки що Національний інститут раку не має таких проблем із фінансуванням, як інші подібні заклади міського підпорядкування. Всі хворі, яких зараз 600, лікуються в онкоцентрі за рахунок бюджету і мусять купувати за власний кошт хіба що деталі лікування, які непритаманні специфіці закладу.

Окрім лікарів-онкологів, круглий стіл зібрав представників державних, громадських та благодійних організацій, духовенства, національного олімпійського комітету та об’єднань пацієнтів.

"Ми дуже сподівалися отримати 35 мільйонів на будівництво нового хірургічного корпусу, ми їх не отримали, незважаючи на те, що була постанова Кабінету міністрів. Будемо сподіватися, що в 2010 році буде надано відповідне фінансування", - з явним розчаруванням та іронією розповів директор інституту.

Одне із найбільш забезпечених відділень - дитяче, там є практично всі необхідні препарати.

Зараз у відділенні лежить 41 пацієнт, ще близько 12 дітей проходять догоспітальне обстеження. Усі вони віком від 1 місяця до 18 років. Найчастіше у дітей діагностують пухлини головного і спинного мозку, нирок, печінки та м'яких тканин.

"Найбільша проблема - це кадрова, у нас катастрофічно не вистачає медсестер, є деякий дефіцит лікарів. Робота важка і вимагає і інтелектуальних, і фізичних зусиль, а заробітна плата звичайна для України. Ми самі підготуємо лікарів, було б з кого готувати", - окреслив слабкі місця завідувач відділення Сергій Павлик.

Керівник відділу онкогінекології Людмила Воробйова зауважила, що серед жіночих онкозахворювань в усьому світі найпоширеніший рак тіла матки. Попри те, що в основному це хвороба старшого віку - за 60 років середній вік хворих - за останні роки це захворювання стало більш розповсюдженим, в тому числі серед молоді.

Для того, щоб прийти обстеження чи стати пацієнтом національного інституту раку не потрібно чекати офіційного направлення – втрата часу може бути смертельною

"Щотижня у нас оперуються 16-18 хворих, третина з них мають рак тіла матки", - навела статистику відділу пані Людмила.

Відділення має спеціальний кабінет для діагностування та лікування раку шийки матки, при ранньому вияві хворих навіть не госпіталізують, і жінки після своєчасного лікування можуть народжувати дітей. Це єдиний вид раку, проти якого існує спеціальне щеплення, Але його ефективність поки що невідома: це справа статистики майбутнього.

Надя, одна з пацієнток відділення онкогінекології, самостійно місяць тому приїхала з Житомирської області до інституту, де пройшла аналізи і дізналася, що хвора на рак матки. Жінка зізналась, що про цю хворобу не знала нічого. Зараз дуже задоволена, що потрапила саме в Інститут раку, де вже пройшла термінову операцію і першу хіміотерапію - за державні кошти.

Дитяче відділення є одним із найбільш забезпечених: є майже всі необхідні препарати для лікування

5 кроків для захисту

Онкологи стверджують, що дотримуючись п'яти простих правил, можна зменшити до 40% захворюваностей на рак. Вберегтися від злоякісних новоутворень допоможуть такі дії:

- припинення паління й убезпечення від пасивного паління;

- обмеження споживання алкоголю;

- попередження надмірного впливу сонячного опромінення;

- підтримка оптимальної маси тіла за допомогою раціонального харчування;

- регулярні фізичні вправи.

Звичайно, ці правила вимагають від кожного вольових зусиль, а головне - усвідомлення ризику захворювання та необхідності його профілактики. Наскільки громадяни України хочуть і готові до довгого здорового життя без раку покаже кількість профілактичних медоглядів за наступні роки.

Фото Станіслава Баранця, ІМК

Реклама:

Головне сьогодні