Лікар відмовився лікувати дитину через її ім'я

— 5 лютого 2010, 12:27

У німецькому містечку Донауешінг (земля Баден-Вюртемберг) лікар-стоматолог відмовилася лікувати 16-річного підлітка на ім'я Джихад, який носив пластини, що корегують прикус, повідомляє Лента.ру з посиланням на видання Spiegel.

Лікарка розцінила ім'я пацієнта, одне зі значень якого тлумачиться як "священна війна з невірними", як оголошення війни всім, хто не є ісламістом.

Відмова лікувати хлопця неабияк шокувала його батьків. Останні зазначили, назвали сина Джихадом, бо їм сподобалося це ім'я.

Наразі невідомо, чи будуть батьки хлопця звертатися до юристів через інцидент зі стоматологом.

Зі свого боку представники земельної лікарської палати пояснили, що згідно із законом жодного лікаря не можна примусити лікувати пацієнта, якщо лише мова не йде про надання екстреної допомоги. При цьому вони поспішили запевнити, що вважають саме цю подію "незвичайною".

До речі, пізніше лікарка пошкодувала, що відмовилася лікувати підлітка.

"Він не винен у тому, що батьки вирішили так його назвати", - зазначила вона.

Це вже не перший конфлікт у ФРН, пов'язаний з негативною сприйняттям імені Джихад. Раніше один з берлінських РАГСів відмовився реєструвати сина уродженця Єгипту Реді Сейяма, якого батько так само назвав Джихадом.

Тим не менше Сейяму, який відомий правоохоронним органам як ісламіст і навіть підозрюється в організації терактів на Балі у 2002-му році, вдалося через суд відстояти своє право називати сина так, як йому хочеться.

Фахівці з ісламу відзначають, що саме поняття "джихад" означає зусилля віруючого на шляху релігійного пізнання і духовного становлення, прагнення до праведності. Тим часом у багатьох на Заході вкоренилося уявлення про джихад як про "священну війну мусульман проти невірних" багато в чому завдяки радикальним ісламістам, які використовують поняття джихаду саме в цьому контекс
Реклама:

Головне сьогодні