Сонячні ванни підвищують сексуальний потяг – вчені

— 5 лютого 2010, 13:38

За даними групи вчених з Австрії, рівень чоловічого гормону тестостерону в крові чоловіків залежить від присутності вітаміну D, а той, у свою чергу, коливається в залежності від інсоляції (опромінення сонячним світлом).

Такі висновки на основі обстеження 2299 чоловіків були опубліковані у науковому журналі Clinical Endocrinology ( "Клінічна ендокринологія"), передає ВВС.

В ході дослідження з'ясувалося, що максимальний рівень обох речовин (вітаміну D та тестостерону) спостерігався в серпні, а до зими він значно знижувався, досягаючи найнижчої позначки в березні.

Співробітник форуму Sunlight Research в Нідерландах (некомерційної організації, створеної для популяризації останніх наукових відкриттів в галузі впливу на організм сонячного випромінювання) Ед Бранд, зазначає:

"Чоловіки, які вживають заходи для підтримання достатнього рівня вітаміну D, забезпечують тим самим і адекватний рівень тестостерону та , відповідно, рівень лібідо".

Однак онкологи попереджають, що надмірне захоплення сонячними ваннами може призвести до підвищення ризику захворіти на рак

"Нам відомо, що для збільшення рівня лібідо і загального самопочуття чоловіків, у яких відзначається низький рівень вмісту тестостерону, застосовується гормонотерапія", - зауважив професор андрології Алан Пейс з університету Шеффілда на півночі Англії.

За його словами, це рекомендується робити тільки в конкретних клінічних обставин, коли відомо, що в організмі виробляється мало тестостерону.

"Нам поки неясно, чи роблять сезонні коливання у рівні тестостерону відчутний вплив на самопочуття чоловіків, і я б хотів закликати чоловіків виявляти розумну обережність при використанні кварцових інсоляторов", - додав вчений.

Науковцям вже давно відомо, що низький рівень тестостерону знижує лібідо, а також рівень загальної енергії.

Від нього також залежать й інші важливі функції організму і у чоловіків і у жінок, наприклад, сила м'язів і щільність кісткових тканин.

Відомо, що рівень вітаміну D можна підвищити за рахунок вживання великої кількості риби та інших продуктів, що мають підвищений вміст ненасичених жирів типу Омега-3.

Тепер один з авторів дослідження професор Вінфрід Марці пропонує перевірити, чи дозволяють таблетки з вітаміном D підвищити рівень тестостерону.

Реклама:

Головне сьогодні