Тест

Легені свиней зможуть пересаджувати людям

Методика була розроблена спільними зусиллями фахівців лікарні Альфреда (The Alfred Hospital) і Лікарні Святого Вінсента (St Vincent's) в Мельбурні, передає Лента.ру з посиланням на Herald Sun.

Професор Тоні Д'Апайс з лікарні Святого Вінсента займається розведенням свиней для потреб трансплантології з 1989-го року.

У ході останнього дослідження йому вдалося замінити гени свиней, які відповідають за вироблення чужорідного білка, що викликає реакцію відторгнення, спадковою інформацією людини.

Співробітники лікарні Альфреда взяли легені у генномодифікованих тварин і підключили їх до апарата, який використовується для підтримання життєздатності органа перед трансплантацією. Вентилятор приладу забезпечує наповнення легенів повітрям, а насос прокачує через них кров, імітуючи процес дихання.

За словами Гленна Вестолла з лікарні Альфреда, легені тварин, вирощених професором Д'Апайсом, працювали бездоганно протягом декількох годин, тоді як контакт крові людини і легенів звичайних свиней викликав реакцію відторгнення протягом десяти хвилин.

Вестолл висловив сподівання, що клінічні випробування методики почнуться через 5-10 років. Він також відзначив, що остаточні результати дослідження будуть представлені на Всесвітньому конгресі трансплантологів, який відбудеться в серпні 2010 року в Канаді.

За даними Вестолла, у 2009 році більше двох сотень австралійців померли в очікуванні донорських легенів для пересадки. Вчені сподіваються, що нова методика дозволить задовольнити потребу у донорських органах і значно скоротити смертність серед пацієнтів, які очікують трансплантації.