Щасливі шлюби захищають чоловіків від інсульту

— 1 березня 2010, 10:10

Самотні чоловіки і ті, які нещасливі у шлюбі, мають на 64% більше шансів померти внаслідок інсульту, ніж ті, хто живуть у щасливому шлюбі.

Такі дані оприлюднили вчені з Тель-Авівського університету, пише The Daily Telegraph .

Група науковців проаналізувала дані 10059 державних службовців чоловічої статі, які у 1963-му році узяли участь у ізраїльському дослідженні ішемічної хвороби серця. Середній вік респондентів тоді складав 49 років.

Вчені дослідили дані РАГСів та медичну документацію усіх добровольців, щоб з'ясувати причини смерті тих, хто помер до 1997-го року. Адже після 1997-го року в Ізраїлі у записи про смерть перестали вносити код її причини.

У результаті науковці з Тель-Авіву зробили висновок, що з чоловіків, які у 1963-му році були самотні, протягом наступних 34 років від інсульту померли 8,4%. А от у одружених ця цифра дорівнювала 7,1%.

Однак після введення поправок на вік, соціально-економічний статус, розмір сім'ї, зловживання палінням, наявність зайвої ваги, гіпертонії, діабету, з'ясувалося, що різниця ризику у одружених і самотніх чоловіків померти від інсульту складає 64%.

До речі, тих самих добровольців ще у 1965-му році попросили оцінити свій шлюб як: успішний, невдалий чи дуже невдалий.

Проаналізувавши ці дані вже тепер вчені з'ясували, що у чоловіків, які зізналися, що вважають свій шлюб невдалим, ризик смертності від інсульту також на 64% вищий, ніж у тих, хто вважав своє сімейне життя щасливим.

Реклама:

Головне сьогодні