Аналог Пандори з "Аватара" є на морському дні?

— 1 березня 2010, 13:08

Виявляється, екосистема Пандори має аналог на Землі: це бактерії, які живуть глибоко на дні моря, пише "New Scientist".

Деякі дослідники вважають, що ці бактерії, що мешкають у грязьових відкладеннях на морському дні, пов'язані між собою за допомогою мікробних нанодротів. Датському вченому Ларсу Пітеру Нільсену та його команді вдалося знайти ймовірне підтвердження теорії, згідно якій бактерії функціонують як один супер-організм, обмінюючись електронами по тонких протеїнових нитках.

"Це відкриття видається майже дивом, - каже Нільсен. - Воно суперечить всьому, що ми вчили до цього часу. Мікроорганізми здатні перебувати у електричному симбіозі навіть перебуваючи на великій відстані. Нам слід повністю переглянути наше розуміння того, як вони живуть, що можуть, а що ні".

[L]Багато морських бактерій виробляють енергію шляхом окислення газу сірководню, якого вдосталь є в океанічних відкладеннях. Для цього їм необхідний кисень, який є у морській воді.

Нільсен та його команда узяли зразки пов'язаних між собою бактерій з морського дна. У лабораторних умовах вони спершу вилучили, а згодом повернули кисень у морську воду над зразками. На їхній превеликий подив, виміри сірководню показали, що на глибині у кілька сантиметрів від поверхні бактерії почали руйнувати газ набагато раніше, аніж кисень дійшов до них.

Нільсен вважає, що мережа білків між бактеріями дозволяє відбутися реакції окислення на відстані від самого кисню, який її підтримує. Дроти переносять електрони від бактерій з глибини до бактерій, які знаходяться на поверхні, де багато кисню. Там вони взаємодіють із киснем, завершуючи реакцію. Нільсен називає цей процес "електричним симбіозом".

Попри те, що одержані результати вражають, вчені не квапляться із висновками, доки їм не вдасться одержати такі ж результати і в природних умовах. Щоправда, зазначає Нільсен, це буде нелегке завдання - наче "відшукати голку у сіні".

Що ж до паралелей із "Аватаром", Нільсен каже "немає доказів того, що у мережі може відбуватися обмін більш складною інформацією", проте визнає, що подібність справді вражаюча.

Реклама:

Головне сьогодні