Тест

Українська балерина отримала престижну німецьку нагороду

Колишня киянка та прима-балерина Берлінського державного балету Яна Саленко у суботу отримала німецьку нагороду у галузі танцю "Майбутнє-2010". Нею щорічно відзначають талановитих молодих танцюристів, передає "Німецька хвиля".

26-річна Яна Саленко вже п'ять років тішить своїми виступами німецьку публіку. З-поміж головних партій балерини - Жізель, Джульєтта та принцеса Аврора у "Сплячій красуні".

Саленко досить пізно стала до балетного станка - Яні було 12 років, коли вона вперше потрапила в балетний клас. Щоправда, перед цим вона виплекала статуру в бальних танцях і гімнастиці.

Яна Саленко

Професійну кар'єру в балеті Яна почала вже в 15 років, спочатку відшліфувавши техніку в Донецькій балетній школі.

Після закінчення школи Саленко деякий час танцює в донецькій опері, потім повертається до Києва - вже як солістка Театру опери й балету.

За десять років у балеті тендітна балерина вже встигла не лише здобути першість на конкурсі імені Сержа Лифаря в Києві, а й стати призеркою балетних конкурсів у Болгарії, Японії, Фінляндії.

Під час одного з конкурсів вона познайомилася і з майбутнім чоловіком, артистом балету Маріаном Вальтером. Власне, кохання й стало поштовхом до еміграції в Німеччину.

В інтерв'ю "Німецькі хвилі" Яна Саленко розповіла, що присвячує престижну нагороду "Майбутнє-2010", ініційовану Спілкою сприяння танцювальному мистецтву в Німеччині та Німецькою федерацією танцювальної педагогіки, своєму маленькому синові. Вже через два місяці після пологів Яна знову стояла на сцені.

Попри значні досягнення у кар'єрі, яку балерина успішно поєднує з материнством, відпочивати на лаврах вона не збирається:

"Я б хотіла більше танцювати модерн чи якісь нові драматичні ролі. Це моя мрія на майбутнє".

А ще Яна Саленко сподівається знову танцювати на українській сцені.