З карток українців вкрали майже 13 мільйонів

— 10 березня 2010, 16:08

У 2009 році кількість шахрайських операцій в Україні зросла у 6,5 разів порівняно з 2008, пише "Сегодня" з посиланням на дані НБУ.

Зокрема, за рік постраждало 44 банка, а сума збитків склала 12,9 мільйонів гривень.

На думку Нацбанку, під удар потрапляють платіжні картки Visa та MasterCard, які мають захист лише в якості магнітної стрічки.

Аби перешкодити аферистам, пропонується прискорити перехід до карток з використанням чипів, а також встановити добові ліміти на проведення операцій та одержання готівки.

Щоправда, остання ідея не викликає ентузіазму в самих власників карток, адже іноді насправді виникає потреба у знятті чималої суми.

Правоохоронці радять знімати гроші лише у перевірених банкоматах. А у разі появи на терміналі сторонніх пристроїв одразу повідомляти у банк.

Щоправда, за неофіційною інформацією, іноді нечистими на руку виявляються самі службовці банків. Завдяки їм клієнт може позбутися своїх грошей навіть коли просто перевіряє стан рахунку у банкоматі.

Трапляється також, що касир привласнює собі 50-100 гривень, якщо клієнт знімає крупну суму через термінал.

Існує декілька найпопулярніших видів карткового шахрайства. Так, шахраї встановлюють міні-камеру біля банкомату та слідкують за діями клієнта (набір пароля, номер картки) або ж виготовляють прозорі накладки на клавіатуру банкомату, які фіксують натискання клавіш, а ще один пристрій зчитує дані з магнітки.

Окрім цього офіціанти, продавці, касири у банку можуть "зчитати" дані картки через термінал. До того ж співробітники банку або колеги по роботі, маючи доступ до картки, можуть користуватися нею без відома власника.

Неабияк популярні крадіжки через інтернет: розсилання спам-листів, створення сайтів із вірусами, зчитування інформації під час технічних збоїв інтернет-банкінгу.

Реклама:

Головне сьогодні