Чилійський землетрус скоротив тривалість доби

— 2 березня 2010, 13:22

Дослідник Лабораторії реактивного руху Річард Гросс разом з колегами вважають, що чилійський землетрус, який стався 27-го лютого, спричинив скорочення тривалості земної доби.

За попередніми підрахунками, кожна доба стала коротшою на 1,26 мікросекунди, повідомляється у прес-релізі Лабораторії реактивного руху.

Група науковців провела розрахунки, згідно з якими землетрус в Чилі призвів до пере розподілення маси планети. Через що приблизно на 8 сантиметрів змістилася вісь, відносно до якої збалансована Земля.

Слід зазначити, що ця вісь відрізняється від вісі обертання Землі - так, на південному полюсі точки перетину осей з поверхнею Землі знаходяться приблизно на 10 метрів одна від одної.

Вчені також порівняли чилійський землетрус з землетрусом, який стався у 2004-му році на Суматрі.

Мовляв, землетрус шестирічної давнини не так ушкодив вісь, незважаючи на те, що на Суматрі були більш сильні підземні поштовхи. Тоді вісь була зрушена на 7 сантиметрів.

Річард Гросс зауважив, що причина того, що землетрус в Чилі більше змістив вісь, полягає у різних широтах. Так, Чилі розташовану у середніх, а Суматра - у екваторіальних широтах.

До того ж, розлом в районі Чилі заглиблюється у земну кору під великим кутом.

Наразі вчені зауважують, що ще будуть уточнювати свої розрахунки, оскільки отримують все нові дані про наслідки стихії.

Нагадаємо, потужний землетрус і Чилі стався 27-го лютого. Від підземних поштовхів так чи інакше постраждали 2 мільйони людей. Попередня кількість загиблих обчислюється в сотнях.

Землетрус спровокував появу цунамі, яке докотилося до Камчатки.

Реклама:

Головне сьогодні