У Європі дозволили вирощувати генетично модифіковану картоплю

— 3 березня 2010, 13:46

Відтепер у Європі офіційно дозволено продавати схвалені комісією продукти ГМО, пише ВВС.

У число продуктів, які отримали дозволи входять: три сорти кукурудзи "Монсанто" і картопля сорту "Амфлора", розроблена німецьким хімічним концерном BASF.

"Амфлора" може використовуватися для годування тварин і в промисловості (наприклад, при виготовленні паперу, в якій використовується крохмаль), але не для споживання в їжу людьми.

Екологічні організації виступали різко проти трансгенних продуктів, однак у Єврокомісії підкреслюють, що їхнє рішення засноване на "великому обсязі надійних наукових даних".

Долю картоплі "Амфлора" вирішували протягом семи років. Європейська рада, яка займалася цією справою, не змогла прийняти рішення і передала його на розгляд Європейської комісії.

ВІДЕО ДНЯ

Швеція ще в 2003-му році погодилася провести експериментальні посадки цього сорту картоплі, але вирішила відкласти їх до винесення офіційного рішення.

Очікується, що вже цієї весни ГМО картоплю почнуть саджати в Чехії та Німеччини, а в наступні роки - у Швеції та Голландії.

Єдиною іншою трансгенною культурою, яку вирощують в комерційних цілях в Європі, є кукурудза сорту MON 810 фірми "Монсанто", яка була схвалена ще у 1998-му році.

Вона вирощується в п'яти країнах - Іспанії, Чехії, Румунії, Португалії та Словаччини.

У вівторок же Єврокомісія дозволила поширення, але не вирощування, ще трьох продуктів з трансгенної кукурудзи.

Наразі ж деякі з європейських країн продовжують твердо стояти проти вирощування трансгенних культур, заявляючи, що вони можуть зашкодити біологічному розмаїттю, і що завадити їх перехресному запиленню зі звичайними культурами дуже важко.

Італія заявила, що не згодна з рішенням Європейської комісії. Член бундестагу від Зеленої партії Німеччини Мартін Хауслінг заявив, що воно "кидає виклик 70% споживачів, які виступають проти трансгенних продуктів".

Відома екологічна організація Friends of the Earth ( "Друзі Землі") заявила, що "картопля" Амфлора "має антибіотичні ген, який може увійти до складу харчового ланцюга".

Та Європейська комісія ввела суворі правила на вирощування "Амфлори", які покликані заспокоїти екологів.

Наприклад, картопля "буде збиратися з полів до дозрівання насіння". У заяві комісії йдеться, що вирощування трансгенної цього сорту "дозволить оптимізувати процес виробництва і заощадити сировинні матеріали, енергію, воду і мінеральні добрива".

Реклама:

Головне сьогодні