Носіння темних окулярів сприяє нечесній поведінці

— 3 березня 2010, 17:24

Науковці з Канади і США виявили, що навіть незначне зниження рівня освітлення, яке сприймає людське око, у тому числі при носінні темних окулярів, підвищує схильність людей до нечесних корисливих вчинків, пише Лента.ру з посиланням на PhysOrg.

Дослідники з Університетів Торонто і Північної Кароліни провели кілька експериментів. У першому з них одну групу добровольців помістили у кімнату з яскравим світлом, а іншу - в тьмяно освітлену кімнату.

Кожному учаснику видали два конверти - порожній та з 10 доларами. Потім їм запропонували обробити 20 матриць, що складаються з 12 тризначних чисел: у кожній матриці треба було за п'ять хвилин знайти два числа, сума цифр яких дорівнює 10.

Після цього добровольців попросили самостійно перевірити результати своєї роботи і за кожну вірно знайдену пару чисел взяти собі 50 центів, а решту грошей скласти в порожній конверт.

Виявилося, що середня продуктивність роботи від освітлення не залежала, однак ті, хто працював у сутінках частіше вдавалися до шахрайства, "накручуючи" собі заробіток.

У наступних експериментах учасникам надягали безбарвні або сонцезахисні окуляри і видавали по : доларів. Потім їм пропонували пройти у сусіднє приміщення і поділитися частиною грошей (на свій розсуд) з уявним незнайомцем, роль якого грав один з експериментаторів.

У результаті добровольці в темних окулярах виявили значно меншу щедрість.

За словами одного з дослідників Ченьбо Чжуна (Chen-Bo Zhong) з Університету Торонто, результати роботи свідчать про те, що низький рівень сприйманого освітлення породжує у людей помилкове відчуття анонімності. Вона, у свою чергу, підштовхує їх до нечесних дій на догоду власним інтересам.

Реклама:

Головне сьогодні