Популярні спеціальності за 5 років: плюси і мінуси

Не секрет, що зараз існує цілий "пакет" спеціальностей, по яких кілька років поспіль -найвищі конкурси. Однак не всі ці професії можуть бути затребуваними за 5 років.

Так, випускників юридичних факультетів та студентів "Банківської справи" вже зараз - надлишок, хоча ці спеціальності користуються незмінним попитом серед абітурієнтів. Батьки вперто радять дітям вступити на ці спеціальності навіть на заочні відділення регіональних неспеціалізованих вузів.

Наразі Міносвіти намагається утримати масовий випуск фахівців економічних факультетів, виділяючи бюджетні кошти для підготовки фінансистів тільки в профільних і технічних вузах, переконує начальник відділу моніторингу вищої освіти МОН Микола Фоменко.

Через 5 років ситуацію може посилити і тенденція до укрупнення банків і, відповідно, до зменшення їхньої кількості, пише газета "Сегодня". А це не додасть додаткових робочих місць таким спеціалістам. Втім, через 5 років почнеться відродження банківського сектору, особливо це стосується кредитування. Тому попит на фінансистів буде високим, додає видання.

Так само потрібними практично в кожній організації є юристи. Але в умовах жорсткої конкуренції потрібно бути висококласним фахівцем. Тому бажано отримувати диплом бакалавра в профільному вузі. Також цінуватимуться вузькоспеціалізовані юристи.

Серед найбільш популярних спеціальностей серед випускників шкіл є також ІТ-спеціалісти, аудитори, маркетологи і економісти-міжнародники.

Опитавши 5 експертів (Микола Фоменко, начальник відділу моніторингу вищої освіти МОН; Віталій Михайлов, директор по країнах СНД компанії WORLD STAFF; Олексій Мірошниченко, виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців України; Віра Шатська, директор Першого Українського кадрового агентства; Олена Грищук, директор рекрутингової компанії "Форсаж"), газета "Сегодня" визначила "за" і "проти" популярних нині спеціальностей.

ІТ-спеціалісти

За. Програмне забезпечення повинно постійно вдосконалюватися, тому потреба у фахівцях, здатних грамотно вирішити цю проблему, величезна. Все більше організацій приділяють увагу автоматизації своєї діяльності, і цей процес з кожним роком буде тільки набирати обертів. Тому попит на IT-послуги буде тільки зростати.

За прогнозами п'яти опитаних експертів, до 2015 року вакансій у цій області стане на 50% більше. Причому вітчизняні програмісти цінуються як в Україні, так і за її межами.

Проти. Жоден експерт не назвав аргументи проти цієї спеціальності.

Аудитори

За. Компанії зростають, додаються нові податки, вводяться нові звітності - це, відповідно, додає роботи бухгалтерам і аудиторам. Крім того, згідно з міжнародними стандартами, кожна організація, що має вихід на міжнародні ринки, повинна проходити аудиторську перевірку як мінімум раз на рік.

З часом ця вимога може торкнутися і інших великих організацій. Крім того, все більше компаній спочатку керують бізнесом з метою його продажу в майбутньому, а в цьому випадку без послуг кваліфікованого аудитора їм ніяк не обійтися. Тому попит на аудиторів з кожним роком буде рости.

Проти. Це - специфічна спеціальність, яка має вузьку сферу застосування, тому немає необхідності у великій кількості аудиторів.

Маркетолог

За. Маркетинг все частіше використовують для підвищення ефективності роботи будь-якого підприємства, тому хороші маркетологи будуть дуже потрібні. Разом з роллю маркетингу буде особливо збільшуватись значення маркетингових комунікацій, оскільки цей напрямок найбільш слаборозвинений в нашій країні.

Проти. Цей напрям підготовки не розрахований на отримання фундаментальних знань, що звужує сферу застосування такого фахівця. Та й основні товари і послуги для задоволення потреб людини додаткової розкрутки не потребують, додає "Сегодня".

Крім того, частина розкручених продуктів поступово буде заборонятися для реклами (алкоголь, тютюн, група ліків), тому ринок цієї спеціальності звужуватиметься.

Економіст-міжнародник

За. Збільшення інвестицій і вихід на ринки інших країн підвищить попит на такого роду спеціалістів.

Проти. Це не масова спеціальність, адже вона передбачає участь у реалізації міжнародних проектів, а їх не так багато. І перевагу роботодавці можуть віддавати фахівцям серйозних західних шкіл.

Після кризи будуть затребувані різні спеціалісти будівельних спеціальностей

За якими спеціальностями майбутнє?

Микола Фоменко: "За тими, хто буде займатися наноелектронікою, високими технологіями в харчовій і переробній промисловості - ці напрямки будуть підтримуватися державою. Після кризи дуже будуть затребувані архітектори та інші будівельні спеціальності".

Віталій Михайлов: "За менеджерами з питань якості та екології: якщо харчова компанія експортує свою продукцію за кордон, то вона працює з урахуванням міжнародних стандартів, і в неї повинна бути служба якості та екологічної безпеки".

Олексій Мірошниченко: "За інженерами, конструкторами, біотехнологами: існує величезний дефіцит цих фахівців, причому не тільки в Україні, але і за кордоном".

Віра Шатська: "За дослідниками в галузі фізики, хімії тощо: з економічним розвитком будуть збільшуватися інвестиції в ці області".

Олена Грищук: "За актуаріями - експертами, які займаються розробкою методів розрахунку та оцінки ризиків: зараз багато керівників після кризи зацікавлені в запобіганні можливих ризиків. А також за фахівцями в галузі генної інженерії: це пов'язано з масовим виробництвом модифікованих продуктів харчування".

Полегшити собі вибір професії

Прийняти рішення з приводу майбутньої професії допоможуть професіограми - довідники професій з описом характеристик, які вимагає обрана сфера.

При міських службах зайнятості можна безкоштовно пройти разом з психологом профорієнтаційні тести. Можна також звернутися в студентські наукові товариства, які організовують при вузах, де є кафедри психології (наприклад, при КНУ ім. Шевченка, НПУ ім. Драгоманова).

Можна також пограти у профорієнтаційну гру "Порадник". Всі учасники розбивають аркуш на 3 рівні частини: у першій пишуть ім'я того, кому радять, у другій - професії, які йому підходять, в третій - вуз, який рекомендують. Така гра допоможе подивитися на себе з боку.

Усі фото Zoomi.com.ua

Реклама:

Головне сьогодні