Запуск великого адронного коллайдера знову відклали

— 30 березня 2010, 13:19

Інженери розслідують причину того, що трапилося. "Це прикро, але ми впевнені, що здійснимо зіткнення сьогодні", - цитує агентство Reuters одного з ключових учасників дослідження Олівера Бухмюллера.

Наразі вчені усувають несправності перед експериментом на коллайдері - вони сподіваються зіштовхнути між собою пучки протонів високої енергії, повідомляє ВВС.

Очікується, що зіткнення вдасться провести зіткнення після 11:30 за Гринвічем.

Слідом за безпосередньо зіткненням, енергія якого складе 7 трлн Електронвольт (ТеВ), фізики почнуть детальне вивчення самого процесу та його наслідків. Очікується, що ці дослідження триватимуть від 18 до 24 місяців.

[L]ВАК - один з найсміливіших наукових проектів сучасності. У 27-кілометровому тунелі, прокладеному під франко-швейцарським кордоном неподалік від Женеви, вчені будуть розганяти частинки до швидкості світла, а потім зіштовхувати їх один з одним.

Імовірно, в результаті цих зіткнень повинні відбутися явища, які раніше вченим спостерігати не доводилося. Зокрема, фізики розраховують виявити серед осколків частинок так званий бозон Хіггса - теоретично передбачену, але до цих пір не знайдену елементарну частинку.

Вважається, що саме ця частинка грає найважливішу роль в структурі Всесвіту, і її відкриття та вивчення дозволить вченим пояснити, чому матерія володіє масою - на сьогоднішній день переконливої відповіді на це питання у фізики немає.

Як відомо, після відкриття коллайдера в 2008 році він вийшов з ладу і на його лагодження пішов майже рік, однак потім роботи на ньому поновилися.

Починаючи з 19 березня в коллайдері розкручуються в протилежних напрямах два пучки протонів енергії за 3,5 ТеВ кожен.

Коли пучки стабілізуються, вчені дозволять їх траєкторіях перетнутися, щоб відбулося зіткнення. Енергія зіткнення - 7 ТЕВ - стане максимальною, яку коли-небудь отримували в штучних умовах прискорювача елементарних частинок.

Після проведення експерименту ВАК буде закритий для проведення профілактичних робіт, після чого вчені спробують підвищити енергію зіткнення вдвічі (до 14 ТеВ).

Реклама:

Головне сьогодні