Танці біля жердини стануть олімпійським видом спорту?

— 4 березня 2010, 12:18

Одна з найвідоміших у Фінляндії вчителів танців біля жердини Ліна Лаатикайнен порівнює своє мистецтво із скейтбордингом та сноубордингом. Обом цим видами спорту вдалося одержати офіційне визнання, і водночас, як вона вважає, зберегти свій вільний, нескорений дух, пише "The Washington Times".

"Я бачу багато схожостей між тим, чим був скейтбординг для чоловіків вчора, і тим, чим є танці біля жердини для жінок сьогодні", - каже вона.

Заради успіху від танцюристок вимагається не менше зусиль, аніж від олімпійців, що представляють свої країни під час ігор. Синці та пухирі - звична річ, а також щоденні тренування по 5 годин, 5 разів на тиждень.

Те, що раніше асоціювалося лише із стрип-клубами та дешевими барами, нині перетворилося на повноцінне спортивне дійство. Настав час для офіційного визнання майстерності біля жердини як виду спорту, наполягають танцівниці. Ця подія не за горами, переконані вони, і вона стане перемогою для багатьох видів спорту, які раніше недооцінювались.

[L]"Олімпійська спільнота має визнати, що велика кількість людей займається цим спортом", - каже Аня Пржеплеско, засновниця Міжнародної асоціації танців біля жердини.

"Я чудово уявляю танці біля жердини на Олімпійських іграх", - запевняє Маї Сато, чемпіонка світу з цього виду спорту. "Я б хотіла здобути золоту медаль", - мріє вона.

Прихильники танців біля жердини зауважують, що Міжнародному олімпійському комітету вже доводилось визнавати набагато менш популярні види спорту. Наприклад, перетягування канату, або керлінг, до якого й діла нікому немає поза Олімпійськими іграми.

Попри те, що до ігор вони не входять, МОК офіційно визнає такі дивні види спорту як флорбол та хокей з м'ячем.

Очільниця англійських танцівників біля жердини та голова організації Vertical Dance, К.Т.Котс, виступила з ініціативою зробити пробний виступ танців на пілоні під час олімпіади 2012 у Лондоні. Наразі вона готує відповідне звернення до організаторів ігор.

Поки що під петицією підписалися 4 тисячі осіб, Котс розраховує зібрати 5.

До 2016 року, коли Олімпійські ігри проводитимуться у Ріо де Жанейро, вона передбачає вже офіційну повноцінну участь в них.

Щоправда, дехто з представниць цього виду спорту має сумніви щодо правильності цього шляху. Існує ризик того, що через намагання адаптувати мистецтво танцю до Олімпійських ігор, його чуттєвий бік буде зруйновано. Дехто побоюється, що представниці старої школи танців біля жердини не зможуть конкурувати із професійними гімнастками та акробатками, із їхньою високою технікою виконання трюків.

Реклама:

Головне сьогодні