Знайдено нове свідчення давності Софії Київської

— 4 березня 2010, 14:07

Днями до списку з восьми дат, які є доказом, що собор національного заповіднику Софія Київська вже діяв у 1018, 1022, 1028, 1033, 1036 роках, додалося ще один доказ, пише "Газета по-київськи".

"Позавчора на фресці Святого Пантелеймона ми виявили ще одну дату: 6527 (рік) від створення світу. За літочисленням від Різдва Христового, це 1019 (рік)", - розповів провідний науковий співробітник, кандидат історичних наук В'ячеслав Корнієнко.

"Це графіті містить тільки зазначення дати, без супровідного тексту, потрібен контекстний аналіз, щоб встановити, чому її зафіксували", - додав науковець.

У XI сторіччі мало статися щось дуже важливе, щоб на стіні собору увічнили дату, ім'я, угоду. Дослідники вважають, що виявлена дата пов'язана з Ярославом Мудрим і відображає рік його приходу до влади.

Тим більше, що вона знаходиться на фресці, що зображує Святого Пантелеймона, який був покровителем Ярослава. На ній, до речі, збереглася і дата смерті князя - 1054 рік.

[L]Коли ЮНЕСКО офіційно підтвердила, що датою побудови Софії Київської слід вважати 1011-1018 роки, а не 1037-й, як вважалося раніше, в заповіднику по-новому стали вивчати графіті - написи на стінах.

"Дослідник Сергій Висоцький, який найбільш щільно займався вивченням графіті у Софії, описав найбільш яскраві, чіткі і зрозумілі написи. Тому велика їх кількість залишилося недослідженим. Ми ж враховуємо абсолютно все. З лупою, збільшувальним склом і іншим інструментом обстежимо кожну нішу", - зауважив Корнієнко.

Якщо раніше були відомі тільки 311 графіті, то зараз їх налічується 2200. Серед них є навіть дитячі малюнки. На одній дитина намалював чоловічка на ослику і підписав "ІА". За палеографічними ознаками, це приблизно II чверть XI сторіччя - початок XII сторіччя

Реклама:

Головне сьогодні