Тест

До 2015 року у світі не буде жодної дитини, народженої з ВІЛ?

Всесвітній фонд з боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією оголосив, що має намір до 2015-го року повністю викорінити один з трьох способів передачі ВІЛ - від вагітної матері до дитини.

"Світ, у якому не буде жодної дитини, народженої з ВІЛ, цілком можливий до 2015 року ", - сказав голова фонду Мішель Казачкін.

В опублікованому фондом доповіді стверджується, що ця амбітна мета може бути досягнута, тільки якщо фінансування програм охорони здоров'я залишиться на тому ж рівні, а наукові дослідження в цій області продовжаться в колишньому темпі, передає ВВС .

Крім того, в документі повідомляється, що протягом десятиліття можна перемогти і малярію в тих країнах, де є осередки цього захворювання.

Автори доповіді переконані, що в 2009-му році робота фонду допомагала зберегти щоденно щонайменше 3600 життів. А всього за сім років діяльності фонду, з його допомогою вдалося врятувати близько 5 мільйонів людей.

У рамках здійснюваних програм фонд надав антиретровірусні ліки 790 тисячам вагітним жінкам-носіям ВІЛ, що складає близько 45% жінок, які потребують медичних препаратах. Якщо поточне фінансування буде продовжуватися, кажуть у фонді, то цю цифру можна довести до 100%.

Для порівняння, за словами Казачкіна, в Африці в минулому році народилися 400 тисяч дітей з ВІЛ, в той час як у Франції тільки чотири. Цедоводить, що передачі вірусу від матері до дитини можна запобігти за допомогою посиленої лікарської терапії.

Керівник Об'єднаної програми ООН з ВІЛ / СНІДу (UNAIDS), Мішель Сідібе сказав, що кілька років тому в Африці антиретровірусні ліки отримували 50 тисяч осіб, а в даний час - 3, 5 мільйони. Однак, за словами Сідібе, незважаючи на прогрес, боротьба з хворобою ще не закінчена.

"Кожен день інфікується 7400 чоловік, і більше 5000 помирає від СНІДу. На двох людей, яким ми надаємо лікування, припадає п'ять які заразилися ", - зауважив Сідібе.

Всесвітній Фонд по боротьбі зі СНІДом, малярією і туберкульозом був створений у 2002-му році, щоб залучити до кампанії як громадські, так і приватні кошти. За сім років існування фонд реалізував програм допомоги на суму 10 мільярдів доларів.