Тест

У шведській Лапландії щороку зводять крижаний готель

У невеличкому селі на березі північної ріки Торн двадцять років тому завзяті шведські ентузіасти збудували перший у світі крижаний готель, який став взірцем льодової архітектури, пише ВВС.

"Під час будівництва першого готелю його будівельники не мали ніякого досвіду роботи з снігом, льодом, з роками технологія удосконалювалася. Так Айсготель ставав більшим за площею і найгарнішим. Сьогодні його площа складає 5500 квадратних метрів і містить 62 кімнати", - так розпочала свою розповідь співробітник Айсготелю Крістіна Торп.

Для зведення крижаної будівлі використовується тридцять тисяч кубічним метрів снігу і чотири тисячі тонн льоду, який отримують з чистих вод ріки Тон.

Будівництво починається в жовтні, коли у заполярній Лапландії настає зима, а в грудні крижаний готель приймає своїх перших гостей.

Спочатку зводиться церква, яка відзначається унікальною крижаною архітектурою: висока стеля, крижані лави, вкриті оленячою шкірою, сніжний вівтар уквітчаний прозорими візерунками, що переливаються золистим сяйвом, яке відтворюється специфічним освітленням - це новинка цьогорічних архітекторів з Голландії і Швеції. Щорічно тут, в умовах крижаної романтики одружується біля ста пар у рік.

У центральній залі - чудові крижані люстри, які діамантом виблискують на високій стелі, величезні іскристі колони, витесані з прозорих крижаних брил.

Тут є сніжні й крижані номери , але звичайно, найгарніші так звані "арткімнати" - це роботи митців.

Щорічно чи не понад двісті майстрів з різних куточків світу направляють свої ескізи до журі крижаного готелю. Нинішнього року було вибрано роботи 20 авторів, більшість з них ніколи не мала справу зі снігом і льодом.

У цих номерах ліжко знаходиться то поміж морозних візерунків і квітів, то поміж крижаних бурульок, чи, приміром, орлиного гнізда.

З льоду й снігу вибиті і полиці, і прикраси на стінах, картини, барельєфи, столики й крісла. У Айсбарі не лише інтер'єр зроблений із льоду, а й стакани, де прозорість і яскравість крижаної склянки підкреслюють барвисті напої найчудніших відтінків.

Навіть якщо надворі уже мінус 20, то у готелі - мінус 5 постійно.