Вчені створили ембріон, виправивши дефект батьківського ДНК

— 15 квітня 2010, 13:09

За словами вчених з Університету Ньюкасла, створена ними технологія може допомогти матерям з рідкісними генетичними відхиленнями народжувати здорових дітей, пише ВВС з посиланням на опубліковані висновки у що опублікували результати експериментів у журналі Nature.

У дослідженні використовувалася нещодавно запліднена яйцеклітина, яка залишилася від процедури штучного запліднення.

З сперматозоїда батька і яйцеклітини матері були витягнуті ядра, що містять батьківські ДНК, позбувшись таким чином від пошкодженої мітохондрії.

Потім обидва ядра помістили в іншу яйцеклітину, з якої також заздалегідь видалили ядро, однак залишили всі інші органоїди, в тому числі мітохондрії.

Одержаний таким чином ембріон містив гени обох батьків плюс незначну кількість мітохондріальної ДНК з донорської яйцеклітини.

ВІДЕО ДНЯ

"Те, що ми зробили, схоже на заміну акумулятора в ноутбуці. Тепер енергопостачання працює нормально, хоча інформація на жорсткому диску залишилася без змін", - пояснив професор Дуг Тернбулл, який очолює дослідницьку групу.

"Дитина, народжена в результаті такої операції, буде мати нормально функціонуючі мітохондрії, але у всіх інших відносинах успадкує всю генетичну інформацію від батька з матір'ю", - додав він.

Загалом вченим вдалося створити 80 ембріонів. Вони розвивалися в лабораторних умовах протягом восьми днів, відповідно до ліцензії, виданої британською владою.

Команда планує проводити подальші дослідження, щоб з'ясувати, наскільки ефективна та безпечна подібна генна інженерія.

За статистикою, щороку з 200 новонароджених дітей одна виявляється носієм мутантної мітохондріальної ДНК. У більшості випадків це стає причиною невеликих відхилень, часом взагалі без будь-яких симптомів.

Проте з 6500 дітей, що народилися з проблемною ДНК, одна дитина має серйозні проблеми зі здоров'ям: хвороби включають м'язові відхилення, сліпоту, проблеми з серцево-судинною системою, часом закінчуються летальним результатом.

Однак нова технологія може дозволити лікарям замінити пошкоджену мітохондрію під час процесу штучного запліднення.

На даний момент закон не дозволяє використовувати подібні технології при проведенні штучного запліднення. Так, перш ніж вченим з Університету Ньюкасла п'ять років тому вдалося домогтися дозволу на проведення цього дослідження, вони двічі отримували відмову.

За словами експерта з етичних питань медицини Дональда Брюса, який в минулому очолював одну з освітніх програм Шотландської церкви, дослідження піднімає зачіпає складні питання з точки зору етики і несе в собі потенційні ризики.

"Якщо результати цієї роботи знайдуть практичне застосування в медицині, їх необхідно застосовувати тільки під дуже жорстким контролем і лише тоді, коли в іншому випадку можливий розвиток (у дитини) важкого захворювання", - він вважає.

Реклама:

Головне сьогодні