Наслідки вулкану: врятувати відпочинок, дістатись в ЄС і допомогти іншим

Такі авіакомпанії, як "Міжнародні авіалінії України", "АероСвіт" та Wizzair пропонують своїм клієнтам або дочекатися вильоту, або одержати назад гроші за квитки.

Разом з тим у МАУ завірили, що представники їхньої компанії допомагають транзитним пасажирам розселитися в готелі, але за їхній рахунок. "Оскільки це форс-мажорна ситуація, компанія не зобов'язана надавати компенсації", - пояснила керівник прес-служби МАУ Євгенія Савицька.

На call-центрі МАУ підтвердили, що гроші за квиток за зірваний рейс повернуть у тій касі, де пасажир його придбав, утримавши 35 дол. касового збору.

"У п'ятницю більше 80 осіб оселили за свій рахунок у "Президент-готелі", але вже учора більшу частину відправили автобусами до Будапешту і Прагу. Забезпечуємо харчуванням", - розповів Сергій Куций, помічник гендиректора авіакомпанії "АероСвіт".

Зірваний відпочинок

Набагато гірше тим, у кого зривається не просто переліт, а відпочинок. Якщо людина відмовляється від турподорожі, гроші повертати ніхто не збирається.

"Авіакомпанія вправі затримати час вильоту на добу з технічних причин, погодних умов, за форс-мажорних обставин. Нинішні затримки рейсів - саме форс-мажор", - пояснила менеджер одного з туроператорів Ілона Алексєєва.

"Тому ті люди, що затрималися менш ніж на добу, компенсацій не одержать. А тим, кому довелося чекати вильоту більше доби, турфірма компенсує втрачені ночі проживання в готелі", - додала вона.

Продовжити тур у фірмі "не можуть, тому що чартерні літаки відправляються за графіком". Поміняти при добовому запізненні путівку на іншу теж не можна. Якщо людина відмовляється від путівки, то гроші їй повертають лише за ті ночі, які пропали через форс-мажор.

Війна за права

Втім, чартери до Єгипту та Туреччини в неділю все ж таки пустили. Але ті люди, що летіли на відпочинок з пересадкою в Європі, стали перед питанням повного зриву відпустки. І гроші за неї у випадку відмови, повертати не будуть.

Юристи кажуть, що відстояти свої права пасажирам при форс-мажорі важко, але можна. "На що залізно можуть розраховувати люди - здійснення послуги повною мірою після того, як форс-мажор було ліквідовано. Тобто авіакомпанія повинна забезпечити переліт клієнта, а турфірма - його відпочинок в обговореному обсязі", - роз'яснив юрист Олег Веремєєнко.

[L]

Юристи кажуть, що люди, теоретично, можуть домогтися і повної компенсації поїздки у випадку відмови від неї. Але тільки через суд і тільки якщо доведуть, що зрив перельоту унеможливив усю відпустку.

"Ще можна вимагати моральну і матеріальну шкоду за невиконання авіакомпаніями зобов'язань із забезпечення пасажирів зручностями під час форс-мажору", - розповів адвокат Михайло Ільяшов.

"Йдеться про розміщення в номері, регулярне харчування, доставку людей з аеропорту в готель і назад. Неважливо: чи обговорено ці послуги в договорі з турфірмою або авіакомпанією, наявність квитка - уже документ", - зазначив він.

"В Україні діють міжнародні конвенції, де чітко обговорено: на що має право пасажир при авіаперельоті. І подавати до суду треба не на турфірму, а саме на авіаперевізника, що відповідає за доставку пасажирів до пункту призначення", - підкреслив адвокат.

Врятувати свій відпочинок

Туристи, що купили путівки в екзотичні країни, приміром, до Малайзії, куди немає прямих перельотів з України, а тільки з пересадками в Європі, можуть втратити не одну тисячу доларів.

Однак цілком можливо перенести дату поїздки на інший місяць або рік. За словами Олени Коханенко, менеджера однієї зі столичних турфірм, рішення в такому випадку будуть приймати авіакомпанія і готель, де були заброньовані квитки та місця.

"У принципі, рішення "так" або "ні" залежить від цих фірм, адже гроші клієнта вже перераховані. Швидше за все, готелі й авіакомпанії підуть назустріч клієнтам, адже ситуація позаштатна", - зазначила вона.

На грішну землю

При неробочому небі дістатися в Європу можна трьома шляхами: потягом, автобусом або автомобілем.

"Укрзалізниця" в останні дні додала на міжнародне сполучення ще 30 вагонів. Українці стали масово штурмувати залізничні каси і швидко розкуповувати квитки до Кракова, Берліна, Варшави та Праги.

Купейне місце до Праги можна купити за 1520 грн., до Варшави - за 700 грн., Кракова - 800, Берліна - 1400. Квитки на автобуси до Праги можна знайти за 750 гривень, до Німеччини - 850.

Якщо не виходить виїхати потягом або автобусом, можна дістатися до Львова або Чопа, а відтіля до ЄС мікроавтобусом.

"Маленький міні-бус на 8 місць до Будапешта їде за 150 євро, до Братислави - за 350 євро, до Відня - 350-400 євро", - розповів диспетчер закарпатських автоперевізників Леонід Грабовський. "Правда, зараз, під шумок, багато перевізників підняли ціни в 3-4 рази!".

А зі Львова до Варшави можна дістатися навіть на таксі - за 1200-1500 гривень (потрібно викликати у Львові у службі таксі водія з шенгенською візою).

Заручники аеропортів

У деяких українців, що застрягли в аеропортах у Європі, спливає термін візи. В особливо складному становищі опинилися ті, хто встиг пройти реєстрацію на рейс, у кого закінчилися терміни візи і вони не можуть вийти з транзитної зони.

"У нас залишилися гроші тільки на чашку кави", - пише в інтернеті український заробітчанин, що сидить в одному з аеропортів. "Пускати в місто навідріз відмовляються. Кажуть, живи тут. Помреш, на Батьківщину відправимо безкоштовно".

У МЗС радять українцям у першу чергу звертатися до тієї авіакомпанії, що мала забезпечити рейс, а також до турфірми (якщо туристична подорож).

"Відповідальність за затримку несуть авіакомпанії та турфірми, а не туристи", - каже голова прес-служби МЗС Сергій Саєнко. "І вони повинні передати документацію про причини затримки літаків у митні і прикордонні служби та вирішити проблеми з візами".

"Якщо людині відмовляють, то вона має звернутися до консульського відділу за правовою допомогою, і в вирішення питання включаться наші фахівці. Те ж саме стосується і випадків, коли наші громадяни сидять без візи в транзитній зоні", - додав він.

За словами Саєнка, міністерство розіслало інструкції в консульські відділи, і 30 українцям вже допомогли пересісти з літаків на потяги. "Консули домовляються з авіалініями, анулюють квиток і за ці гроші везуть наших земляків додому", - пояснили в МЗС.

Рідний "Бориспіль"

Тим часом у блогах стала поширюватися інформація про те, що вартість таксі з "Борисполя" підскочила до 700 гривень, млинці в аеропорті - 70 гривень, а пляшка води - 20 гривень. Автор звернення Орест Білоус закликав усіх, у кого є можливість, забрати з аеропорту людей, яким ніде зупинитися, і дати притулок у себе.

За матеріалами "Сегодня"

Реклама:

Головне сьогодні