Тест

Google розповів, хто вимагає цензури в інтернеті

За кількістю таких звернень лідирує Бразилія - на її рахунку 3663 офіційних запити до Google. На другому місці США (3580 звернень) і на третьому, з великим відривом, Великобританія (1166 запитів), повідомляє Бі-Бі-Сі.

У заяві, що опублікував Google, сказано, що компанія не може навести статистику звернень китайського уряду, тому що в Китаї ця інформація вважається державною таємницею.

Минулого місяця компанія припинила свою роботу в Китаї через тиск з боку влади країни, що вимагає цензурувати результати пошуку. Також стало відомо, що на початку року були зламані електронні скриньки користувачів Google, що мають відношення до правозахисної діяльності.

На думку компанії, ініціатива виходить із самих верхів китайського керівництва, однак влада Піднебесної заперечує причетність до того, що сталося.

Крім загальної кількості запитів, Бразилія посідає перше місце і за кількістю звернень з проханням видалити з мережі які-небудь матеріали - за друге півріччя 2009 року влада країни 291 раз зверталася до Google з цього приводу.

На другому місці Німеччина (188 звернень), на третьому Індія (142) і на четвертому США (123 запити).

Тепер найбільший інтернет-пошуковик запустив онлайн-додаток, що веде точну статистику, заявивши, що це "лише перший крок до більшої відкритості".

"Переважна більшість звернень виправдані, і запитувана інформація необхідна для проведення розслідування кримінальних справ або боротьби з порнографією", - заявив головний юрист Google Девід Драммонд.

"Ми упевнені, що прозорість у нашій роботі приведе до скорочення цензури. Якщо компанії, уряди або просто окремі люди не втрутяться в ситуацію, то інтернет стане ще обмеженішим - у користувачів не буде свободи вибору і відчуття, що вони самі контролюють своє життя в інтернеті, а сила буде на боці тих, хто захоче лімітувати доступ до інформації".

За словами високопоставленого представника Google Скотта Рубіна, компанія вже давно працює над створенням додатка про статистику.

"Це лише продовження нашої боротьби за абсолютну доступність інформації. Ми сподіваємося, що наш крок надихне інші компанії теж ділитися з громадськістю своєю статистикою".

Google також підкреслює, що діє відповідно до принципів організації під назвою "Ініціатива всесвітньої мережі", що виступає за свободу самовираження в інтернеті. Інший популярний пошуковик Yahoo і комп'ютерний гігант Microsoft також є членами цієї організації.

Відповідно до статистики Google, на сьогодні уряди 40 країн цензурують інтернет-простір, у той час як у 2002 році лише дві країни вводили обмеження.